Artikkelen er over ett år gammel, og innholdet kan være utdatert.

– Vi har alle har et ansvar i trafikken, også for egen oppmerksomhet, sier Rita Helen Aarvold i Statens vegvesen.

Gjør – før – kjør: Gjør deg ferdig med alt som kan ta oppmerksomheten din under kjøring før du begynner å kjøre. (Foto: Statens vegvesen)
Gjør – før – kjør: Gjør deg ferdig med alt som kan ta oppmerksomheten din under kjøring før du begynner å kjøre. (Foto: Statens vegvesen)

Uoppmerksomhet utgjør en stor risiko i trafikken. I en av tre dødsulykker er uoppmerksomhet en medvirkende faktor. Vegvesenet lanserer nå en ny nasjonal kampanje for å få norske bilister til å ta et aktivt grep om egen oppmerksomhet i trafikken. 

Det er «de andre» som er uoppmerksomme

En ny undersøkelse fra Statens vegvesen viser at over 7 av 10 sjåfører mener de sjelden eller aldri er uoppmerksomme, mens enda flere (84%) opplever at andre sjåfører er uoppmerksomme.

- Det er ikke uvanlig at man tenker best om seg selv. Mange overdriver egne ferdigheter. De tror de har kontroll, selv om de driver med andre ting mens de kjører. Dette er en stor utfordring. Derimot har vi lettere for å se uoppmerksomhet hos andre. De irriterer oss og gjør oss utrygge. Men vi kan nok alle være den uoppmerksomme sjåføren vi ikke ønsker å møte i trafikken, sier Aarvold.

Statens vegvesen går nå ut med en fireårig oppmerksomhetskampanje. Målet er å få sjåfører til å ta et mer aktivt grep om egen atferd og oppmerksomhet.

Å kjøre er det eneste du skal gjøre

- For å kjøre er nettopp det eneste du skal gjøre når du sitter bak rattet. Vi ønsker å skape en god trafikkultur ved at alle setter dette på dagsorden og at hver og en av oss setter seg konkrete mål for hva vi kan gjøre, fortsetter Aarvold.

Alle har en rolle og et ansvar. Kampanjen skal derfor motivere og involvere hele samfunnet.

Uoppmerksomhet er et stort og komplekst problem. Ifølge Aarvold er det derfor viktig å ha en slik helhetlig tilnærming. Det gir flere muligheter for endring.

Bedrifter, organisasjoner, lokalsamfunn, familier – alle kan, på hver sin måte, bidra. 

Oppmerksomhetsaksjon i sommer

Det er mange årsaker til uoppmerksomhet. Mobilen og skjermen er gjerne det første man tenker på, men det er bare toppen av isfjellet. Alt du foretar deg samtidig som du kjører, kan være med på å gjøre deg uoppmerksom. Dette inkluderer også å sitte i egne tanker.

– Problemet er stort og omfattende. Selv om vi alle vet at uoppmerksomhet er farlig, skjer det ofte ubevisst, og det kan være vanskelig å kontrollere, sier Aarvold. Desto viktigere er det å ta tak i problemet og innse at dette gjelder oss alle, ikke bare «de andre».

Startskuddet for kampanjen går i juni, med en egen oppmerksomhetsaksjon i sommer.

– Målet er at vi alle er med på denne aksjonen ved å både endre oss selv og motivere og hjelpe andre til å bli mer oppmerksomme. Spørsmålet vi alle må stille oss er: hva kan jeg slutte å gjøre mens jeg kjører? Hvis vil alle gjør noe, vil det bety mye, avslutter Aarvold.

Se Statens vegvesens kampanjefilm om oppmerksomhet. 

Fakta om uoppmerksomhet

 • Uoppmerksomhet var medvirkende årsak i 1 av 3 dødsulykker i perioden 2016-2020
 • 9 av 10 er enig i at å drive med andre ting samtidig som en kjører bil, tar oppmerksomheten bort fra trafikken og øker risikoen for farlige situasjoner
 • 1 av 3 har ikke tillit til at andre sjåfører er tilstrekkelig oppmerksomme
 • 4 av 10 har opplevd farlige situasjoner i trafikken de siste 12 månedene fordi en annen sjåfør gjorde andre ting mens de kjørte
 • 84 % opplever at andre sjåfører er uoppmerksomme
 • 74 % opplever at de sjelden eller aldri er uoppmerksomme
 • Fire former for uoppmerksomhet; visuell (se på noe annet enn veien), fysisk (ta hendene fra rattet), kognitiv (ha tankene på noe annet enn kjøring) og auditiv (lytte til noe/noen)
 • Jo flere sanser man bruker på andre ting enn å kjøre bil, jo farligere er det. Å ta blikket bort fra veien er farligst, for da oppdager du ikke hva som skjer. Å ta blikket bort mer enn 2 sekunder øker risikoen for farlige hendelser. Kjører du i 80 km/t og ser bort fra veien i 4 sekunder har du tilbakelagt en strekning like lang som en fotballbane – i blinde. Men andre former for uoppmerksomhet er også farlig, fordi reaksjonstiden øker.

Åtte tips for å holde oppmerksomheten på topp under kjøreturen

 1. Gjør – før – kjør. Gjør deg ferdig med alt som kan ta oppmerksomheten din under kjøring før du begynner å kjøre
 2. Spis og drikk før du drar
 3. Sørg for ro i baksetet. Forbered alle leker, mat og drikke for barna i forkant av turen
 4. Still inn GPS-en og andre innstillinger på skjermen før kjøreturen starter
 5. Rydd bort mobilen sånn at du ikke har den tilgjengelig. Sett den på bilmodus eller på lydløs
 6. Still inn radioen, og la vær å fikle med musikken når du er på veien. Blir du distrahert av lyd og musikk, anbefales det å kjøre uten musikk
 7. Har du med deg passasjerer, kan du be dem om å hjelpe deg hvis du trenger noe under kjøring
 8. Stopp bilen for å spise, ta telefonen eller fikse andre ting

Oppmerksomhetskampanjen

Film om Statens vegvesens oppmerksomhetskampanje.