Artikkelen er over ett år gammel, og innholdet kan være utdatert.

Dette bør du vite i tilfelle du møter på kantslått langs veiene i sommer.

De fleste veikantene slås to ganger i løpet av sommeren.
De fleste veikantene slås to ganger i løpet av sommeren. Foto: Bård Asle Nordbø, Statens vegvesen

Nå er det den tida på året igjen. Du er ute og kjører, og nyter veien omkranset av grønne, frodige veikanter. Så havner du i saktegående kø bak en traktor som klipper gress i veikanten. Er det virkelig nødvendig?

Farlig å komme nær

Ikke er det risikofritt heller. Kvist, kapp, stein og søppel fyker ut fra slåmaskinen i stor fart, og kan skade både myke trafikanter og biler.  

– Kantslåtten skjer hovedsakelig på natta for å hindre trafikken minst mulig, og på grunn av sikkerheten til trafikantene og de som utfører arbeidet, sier miljørådgiver Grete Sponga i Statens vegvesen.

Veikantene klippes som oftest to ganger hver sommer. Hva med blomstene og insektene?

Hindrer spredning av uønskede arter

Kantslått er først og fremst et tiltak for trafikksikkerhet, siden overgrodde veikanter kan hindre sikten. Samtidig er det viktig å begrense spredningen av uønskede arter.

Kantslått til rett tid fjerner kraftigvoksende vegetasjon og hindrer spredning av fremmede, skadelige planter som fortrenger de artene som hører naturlig hjemme langs veiene.

– For oss er det veldig viktig å få i gang den første kantslåtten for å begrense spredning av blant annet lupiner og russekål. Det gjør vi ved å få slått før de setter frø. Samtidig tar vi hensyn til arter vi ønsker å ta vare på, derfor hopper vi over flere veikanter nettopp for å ivareta artsmangfoldet av både planter og insekter, sier Grete Sponga. 

Insektene finner mat mange andre steder

Slåing av veikanter tidlig på sommeren er ikke helt gunstig for humler, bier og andre insekter. Heldigvis har insektene tilgang på blomster andre steder enn i veikanten. 

– Det å begrense spredning av fremmede, skadelige arter og hindre gjengroing, er et viktig tiltak for å ivareta pollinatorer og andre insekter, selv om det begrenser tilgang på blomster i veikanten en periode. Da beholder vi mer artsmangfold også i framtida, sier Sponga.

I perioder med tørt terreng og stor skogbrannfare, må kantklippen likevel settes på vent i noen områder. Veimyndighetene har i dag stoppet all kantslått i Agder, Vestfold og Telemark og gamle Buskerud, på grunn av brannfaren. 

Bilister, blomster og bier

Så hvis du ikke ønsker steinsprang i ruta eller riper i lakken, er det bare å ta det med ro og holde god avstand til slåmaskinen som klipper veikanten.

Vis hensyn til de som gjør jobben langs veien. De jobber for både bilister, blomster og bier.