Høsten 2022 avregistrerte flere hundretusen nordmenn campingvogna, bobilen og motorsykkelen digitalt for aller første gang.

Husk å påregistrere bilen igjen. Foto: Werner Harstad

Sommeren er endelig tilbake, men husker folk å registrere bilen igjen?

– Flere glemmer å registrere bilen og det kan fort bli en dyr forglemmelse. Vi ser en økning i antall avregistrerte og uforsikrede kjøretøy i trafikken. Om du bruker et kjøretøy som er avregistrert får du et gebyr på 5 000 kr og skiltene blir inndratt, sier Heidi Øwre i Statens vegvesen, som understreker at manglende forsikring likevel kan gi den mest dramatiske konsekvensen.

– Kjører du med et avregistrert kjøretøy, har du helt enkelt ikke gyldig forsikring, advarer hun.

Digital avregistrering

I fjor høst var det for første gang mulig å digitalt avregistrere kjøretøyet sitt hjemmefra – en mulighet svært mange nordmenn benyttet seg av. Tiden med å levere inn skiltene på en trafikkstasjon er dermed snart historie.

– Vi er glade for at kundene har fått en enklere hverdag og slipper å møte på trafikkstasjonen for å levere og hente skilt. Ordningen fungerer stort sett veldig bra, men du må huske å registrere bilen igjen.

Selv om du har fått en avtale med forsikringsselskapet ditt, gjelder ikke forsikringen før kjøretøyet igjen er registrert hos Statens vegvesen. Når forsikringen er på plass, må du huske å registrere kjøretøyet på vegvesen.no. Kjøretøy må også ha godkjent EU-kontroll, og det må ikke være andre mangler på kjøretøyet.

Ugyldig forsikring

– Vi er bekymret over at flere kjører rundt i bobiler, campingvogner og motorsykler som ikke er registrert. Kanskje tenker ikke folk på det fordi skiltene fremdeles er festet til kjøretøyet?, spør Øwre og fortsetter:

– Dersom du er involvert i en ulykke eller et uhell, er det kun ansvarsforsikringen som dekker tap overfor andre parter. Ikke glem at hvis du har avregistrert kjøretøyet, er også ansvarsforsikringen automatisk sagt opp. Hvis kjøretøyet er uforsikret og du er involvert i en ulykke, blir du økonomisk ansvarlig. 

Er kjøretøyet avregistrert, må du huske å registrere det for at forsikringen skal være gyldig.