– Vær og føre kan skifte fort på denne årstiden, når mange skal på høstferie. Bruk appen Vegvesen trafikk for oversikt over det som skjer på veien.

Bilde av biltrafikk på E39 Ørskogfjellet i høstdrakt.
Mange skal ut på veien i høstferien. Her fra E39 Ørskogfjellet. Foto: Knut Opeide / Statens vegvesen.

Det sier Nils Audun Karbø, avdelingsdirektør i Statens vegvesen.

Over 220.000 personer har allerede lastet ned Vegvesen trafikk-appen. Der kan du blant annet;

  • se trafikkmeldinger, webkamera, værstasjoner, rasteplasser, rutetider for ferje og ladeplasser for elbil
  • søke opp en rute og få relevant info og varsler for denne
  • få varsler for ditt område, ved å tegne og lagre området i kartet

– Varsel i appen når det skjer viktige hendelser på din favorittrute er en helt ny tjeneste. Den har vært etterlyst av brukerne, og vi er glade for å ha den på plass nå før høstferieutfarten, sier Karbø.

I appen får du også rask tilgang til informasjon av bestemte typer ved å lagre dem som favoritter. Det gjelder for eksempel trafikkmeldinger, rasteplasser og webkamera.

Appen kan lastes ned fra Google Play eller App Store, og du kan lese mer om den her: https://www.vegvesen.no/trafikkinformasjon/reiseinformasjon/vegvesen-trafikk/.

Forventer mye høstferietrafikk, men god spredning

– Siden høstferien er spredt over flere uker i ulike deler av landet, blir trafikken fordelt over lengre tid enn ved høytider som jul og påske. At noen tar fri bare deler av ferieuka bidrar også til å spre trafikken over flere dager. Men vi forventer at mange skal på høstferie og at det derfor blir mye trafikk, særlig på de mest populære strekningene og ut fra de største byene, sier Karbø.

Han ber alle som skal ferdes på veien om å forberede seg godt:

– Sjekk vær- og trafikkmeldinger før du kjører. Høsten kan være lunefull, særlig over fjellet. Skal du kjøre i områder hvor det kan være minusgrader og snø må du sørge for at bilen er riktig skodd og kjøre etter forholdene. Føret trumfer datoen når det gjelder bruk av piggdekk, minner han om.

Status på fjelloverganger får du også i appen eller her: www.vegvesen.no/fjelloverganger.

www.vegvesen.no/trafikk/trafikkmeldinger får du oversikt over trafikkmeldinger og kan filtrere på f.eks. på bestemte veier, et fylke eller type trafikkmelding. Denne tjenesten er også ny.

– Å kjøre er det eneste du skal gjøre

Med hele familien i bilen kan det være mange ting som stjeler oppmerksomheten til sjåføren. Det utgjør en stor risiko både for deg selv og andre. Uoppmerksomhet var medvirkende årsak i 1 av 3 dødsulykker i perioden 2016-2020.

– Som sjåfør må du holde oppmerksomheten din på veien. Hvis du trenger å finne vannflaska i veska eller sjekke trafikkmeldinger, be en av de andre i bilen om hjelp eller stopp og ta en pause samtidig, oppfordrer Karbø.

– Å kjøre er det eneste du skal gjøre. Da kommer alle trygt fram, sier han.

Gode råd for en trafikksikker høstferie på veien

  • Søk vær- og trafikkinformasjon – planlegg turen
  • Pakk bilen sikkert – sikre løse gjenstander
  • Husk bilbelte
  • Kjør etter forholdene
  • Stopp og sov dersom du blir trøtt bak rattet

Andre kilder til trafikkinformasjon fra Statens vegvesen