Å sykle uten lys og refleks når det er mørkt, er både ulovlig og risikofylt.

Syklist i vintermørket
Med lys og reflekser blir du en synlig syklist i trafikken, du blir oppdaget tidligere av bilister og farlige situasjoner kan lettere unngås. Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen

Blir du stoppet av politiet uten fastmonterte lys på sykkelen risikerer du å måtte betale en bot på 1750 kroner. Det er sure penger. Verre er det likevel å bli påkjørt av en bilist som ikke har sett deg.

Sykkellys gjør deg synlig på 300 meters avstand

Hvert år skades mange syklister i trafikken. Mange av dem som følge av at de er lite synlige. Med lys og reflekser på sykkelen vil bilføreren se deg 300 meter tidligere enn uten lys, og farlige situasjoner kan lettere unngås.

– Mange bilister har fått hjertet i halsen over at det plutselig er en syklist i veibanen. Marginene er små før det skjer en ulykke. Når du sykler er også farten vesentlig høyere enn om du går, og sjåføren har enda kortere tid å reagere på, sier spesialrådgiver David Tofthagen, Trygg Trafikk i Innlandet.

Lyset må være fastmontert både foran og bak på sykkelen

De fleste sykler selges uten lykt som er festet på sykkelen. Men skal du sykle i skumring eller i mørket er det påbudt med hvitt eller gult lys foran og rødt lys bak. Det er også påbudt med reflekser på pedalene og rød refleks bak.

– Hodelykter fungerer bra om du er ute og løper eller går på ski, men ikke på sykkel. Dersom du har behov for ekstra lys kan du gjerne bruke hodelykt i tillegg, men unngå for sterk hodelykt siden lyset kan blende andre trafikanter, sier rådgiver Astrid Kristiansen i Statens vegvesen.

Å bruke klær med neonfarger og refleks er nesten like viktig for å bli sett som lys. Klær med sterke farger gjør deg også mer synlig i dagslys.

Krav til lys og reflekser på sykkelen i mørket

  • Sykkel som brukes i mørket eller skumring skal foran ha lykt med gult eller hvitt lys og/eller flerfunksjonslykt som blinker eller fast hvitt lys.
  • Bak på sykkelen skal det være lykt med fast eller blinkende rødt lys. Dette gjelder også ved sykling på gang- og sykkelvei.
  • Lyktene skal kunne ses tydelig i en avstand på 300 meter. Lykt som gir blinkende lys, skal blinke med minst 120 blink per minutt.
  • Lyktene skal være festet på sykkelen.
  • Det skal være rød refleks bak og hvit eller gul refleks på begge sidene av pedalene.

Vær en synlig syklist 

Årets sykkellysaksjon retter seg mot studenter. Tirsdag 3. oktober deler vi ut sykkellykter til syklister som kommer til hovedinngangen ved Høgskolen i Innlandet i Lillehammer.

Sykkellysaksjonen 2023 er et samarbeid mellom Trygg Trafikk, Statens vegvesen, Politiet, Innlandet fylkeskommune og Lillehammer kommune.   

Uten sykkellys er du nesten usynlig i høstmørket. Enda mindre synlig blir du om det regner og veibanen er våt. Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen
Aktuelt for fylke(r): Lillehammer