Vinteren er i anmarsj, og tiden er inne for å skifte dekk. Men vet du hva reglene er?

Husk at vær og føre trumfer datoen. Sørg for å ha skikkelige dekk på bilen din etter kjøreforhold. Foto: Knut Opeide/Statens vegvesen

Bor du i de nordligste fylkene, Nordland, Troms og Finnmark, er det krav om minimum 3 millimeter mønsterdybde fra 16.oktober til og med 30.april. I resten av landet er det krav om minimum 3 millimeter mønsterdybde fra 1. november og til og med første søndag etter 2. påskedag. Fra disse datoene er det også lov å bruke piggdekk.

- Er det krevende og dårlig føre der du skal kjøre, er det tillatt å bruke piggdekk og kjetting utenom disse datoene. Vær og føre trumfer datoen, sier Roy Harald Holm i Statens vegvesen, og legger til at det er viktig at dekkene dine er i god stand, og tilpasset kjøretøy og føre uansett årstid.

Du kan ikke bruke sommerdekk på vinterføre, fordi sommerdekk ikke har tilstrekkelig veigrep på is og snø.

Krav til vinterdekk

Kravet til mønsterdybde gjelder uansett hvilken dekktype du har på bilen, og pigger er bare tillatt på vinterdekk.

Skal du kjøre med tilhenger er det samme krav til mønsterdybde på tilhengerens dekk som på kjøretøyet.

- Som sjåfør er du ansvarlig for at kjøretøyet har tilstrekkelig veigrep, hele året. Husk at riktig merking og mønsterdybde på dekkene ikke er en garanti for godt nok veigrep, sier Holm.

Man skal alltid huske på at dekk er ferskvare. Gummien i dekkene blir dårligere jo eldre de er. Sjekk derfor at dekkene er i god stand før du legger om.

Det er egne krav til mønsterdybde og vinterdekk for kjøretøy over 3 500 kg.