Fredag har det kommet snø i store deler av Agder. Lørdag vil nedbøren bre seg videre nordover til Østlandet. Har du sommerdekk på må du la bilen stå.

Når snøen kommer er det vinterdekk som gjelder. Som her på E6 sør for Hamar ved et snøfall forrige vinter. (Foto: Øystein Skotte, Statens vegvesen)
Når snøen kommer er det vinterdekk som gjelder. Som her på E6 sør for Hamar ved et snøfall forrige vinter. (Foto: Øystein Skotte, Statens vegvesen)

Årets første snøfall viser seg ofte å komme overraskende på mange, som oppdager at de har sommerdekk på bilen når vinterdekk er det som trengs. 

Fredag ligger det snø i store deler av Agder. Lørdag varsler Meteorologisk institutt at snøværet vil bre seg videre nordover mot Østlandet, helt opp til Lillehammer. Også på fjellovergangene E134 Haukelifjell og rv. 9 Hardangervidda er det vinterføre nå, og mer snø i vente på lørdag. I Agder og i fjellet vil nedbøren også komme i kombinasjon med kraftig vind, noe som vil gi snøfokk, fare for trevelt eller andre gjenstander i kjørebanen, og ytterligere vanskelige kjøreforhold.

Statens vegvesens klare anbefaling er: Ikke kjør bil med sommerdekk når vær og føre tilsier at det er vinterdekk som gjelder. Skal du ut på vegen har Vegvesenet følgende oppfordring:

  • Sørg for at bilen er skodd for forholdene
  • Snøfokk i fjellet gir redusert sikt og mulighet for kolonnekjøring og/eller stengte veger Hold deg oppdatert om forholdene på vegene via 175.no eller appen Vegvesen Trafikk
  • Veger kan bli stengt på grunn av trær eller andre objekter i veibanen
  • Beregn ekstra tid på turen