Nedbør fredag og gjennom helga gjør at det kan samle seg mye vann i vegbanen. Ved slike forhold øker faren for vannplaning, advarer Vegtrafikksentralen.

Vann i vegbanen kan komme brått på. Avpass farten, ber Vegtrafikksentralen. (Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen)
Vann i vegbanen kan komme brått på. Avpass farten, ber Vegtrafikksentralen. (Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen)

Meteorologisk instututt melder at det vil komme mye regn både fredag, lørdag og søndag, i kystnære strøk fra Agder sør til Buskerud i nord. Fredag er det også mye regn langs kysten i Akershus, Oslo og Østfold. Nå advarer Statens vegvesen om faren for vannplaning der vannet samler seg i vegbanen.

Økt fare for vannplaning

- På steder der vannet ikke så lett renner ut av vegbanen kan det danne seg vanndammer i vegen. På slike steder er det nå økt fare for vannplaning, sier Ole Christian Leerstang som er seksjonssjef for Vegtrafikksentralen sør. De har et ansvar for trafikkovervåkning og trafikkstyring i Agder, Vestfold og Telemark, og Buskerud. Langs kysten i hele dette området er det meldt til dels store nedbørsmengder i dagene som kommer.

- Vanndammene i vegen kan komme brått på noen steder, og det er fort gjort å miste kontrollen på bilen. Det er derfor viktig å avpasse farten etter forholdene der man er, sier Leerstang. Han sier at det også er mulig å få vannplaning på slapseføre, slik det kan være lenger inn i landet, i områder der regnet er i ferd med å gå over til snø.

Råd til trafikantene

Lokalt kan veger bli stengt på kort varsel på grunn av oversvømmelser.
- Våre entreprenører har rensket sluk og stikkrenner langs vegnettet, noe som er svært viktig for å få vannet unna. Men dette er likevel ingen garanti for at det ikke likevel kan bli dammer og oversvømmelser enkelte steder, sier Leerstang.

  • Hold deg oppdatert om kjøreforholdene der du skal kjøre. Vegvesen.no/trafikkog appen Vegvesen trafikk er gode og lett tilgjengige informasjonskilder.
  • Avpass farten etter forholdene.
  • Beregn god tid til kjøreturen, mer enn du ville gjort på bar veg og tørt sommerføre.
  • Vær forberedt på at vanndammer kan komme brått på, og at veger kan bli stengt på kort varsel.