Snøfokk i fjellet gir redusert sikt og mulighet for kolonnekjøring og stengte veger, snøbyger og vind gir økt snøskredfare, og regn kan fryse på bakken.

Biler står i kø og venter på å få kjøre over fjellet i kolonne.
Riksveg 7 Hardangervidda: Kolonnekø Foto: Statens vegvesen (webkamera)

I store deler landet kan det bli vanskelig føreforhold de nærmeste dagene så vurder om du kan utsette kjøreturen til vær- og føreforholdene har bedret seg.

– Følg med på værvarslene der du skal kjøre og sjekk trafikkmeldingene på vegvesen.no/trafikk så du er forberedt, oppfordrer beredskapsrådgiver Tommy Steinnes i Statens vegvesen.

Snø, vind, snøskredfare og regn som fryser på bakken

Det er meldt snøvær i nesten hele landet de kommende dagene. I tillegg blir det en del vind. Det betyr snøfokk på fjellovergangene, som kan føre til kolonnekjøring og stengte veger. Ellers gir kombinasjonen snø og vind snøskredfare flere steder, særlig i Nordland og på Vestlandet.

I Nordland er det spesielt fylkesvegene i kyst- og fjordstrøkene som kan være utsatt for snøskred.  Ellers blir det generelt vanskelige kjøreforhold også lenger inn i landet, for eksempel på fjelloverganger som E6 Saltfjellet og fylkesveg 813 Beiarfjellet. Her kan det bli kolonnekjøring eller stengt på kort varsel. Prognosene tilsier imidlertid at været skal roe seg på torsdag og se bedre ut inn mot nyttårshelga.

I deler av Rogaland og Vestland har Meteorologisk institutt utstedt oransje farevarsel for svært kraftige vindkast onsdag. Her kan ferjer bli innstilt og bruer bli stengt. Vinden fører i tillegg til betydelig snøskredfare i fjellet fra onsdag kveld, og veger kan bli stengt til skredfaren ventes å avta torsdag.

I Agder og sørvest i Rogaland er det ventet perioder med snø, med mulighet for mye snø lokalt. I ytre strøk vil det være perioder med sludd eller regn med fare for at regnet fryser på bakken og gir glatte veger.

– Statens vegvesens entreprenører forbereder seg på været som kommer og vil være ute med sine mannskaper, men mye nedbør og snøfokk gjøre at det kan være vanskelig å holde standarden, sier Tommy Steinnes.

Kjør etter forholdene og vær forberedt

Statens vegvesen ber altså folk vurdere om de kan utsette kjøreturen til vær- og føreforholdene blir bedre , men må du ut og kjøre, så beregn ekstra tid, bruk riktige dekk og kjør etter forholdene.

Skal du over en fjellovergang, så sørg for å ha fulladet batteri eller nok drivstoff på tanken.

– Ta med varme klær og vintersko, og så er det lurt å ha med mat og varmt drikke. Det kan hende du må vente i kolonnekø. Ha gjerne med lykt, slepetau og snøspade også som er lett tilgjengelig, oppfordrer Steinnes i Statens vegvesen.

Oppdaterte trafikkmeldinger finner du på vegvesen.no/trafikk.

Aktuelt for fylke(r): Innlandet, Møre og Romsdal, Nordland, Rogaland, Troms og Finnmark, Vestfold og Telemark, Viken, Trøndelag, Vestland, Oslo