Etter å ha blitt kontrollert fikk over halvparten av de kontrollerte skriftlig mangel.

Å luke ut så mange som mulig av bilene som ikke bør være på vegen er målet vårt, sier avdelingsdirektør for utekontroll i Statens vegvesen, Kjetil Mansåker Wigdel.

Ved utgangen av desember 2023 hadde Statens vegvesen stoppet 46 655 kjøretøy i kontroller langs veien. 23 405 av disse fikk skriftlig mangel. Av disse fikk 7649 bruksforbud og 852 ble anmeldt for grove feil og mangler.

– Når de fleste av de vi stopper får en reaksjon, viser det hvor målrettet kontrollene våre er. Å luke ut så mange som mulig av bilene som ikke bør være på vegen er målet vårt. Vi konsentrerer oss om de som har feil eller mangler. Dette gjør at de som har alt i orden får kjøre videre uten å bli stoppet og sparer dermed tid, sier avdelingsdirektør for utekontroll i Statens vegvesen,  Kjetil Mansåker Wigdel. 

Husk å sikre lasten og sjekk lysene

Flere av de lette kjøretøyene som ble stoppet i kontroll i 2023, fikk både bruksforbud og mangellapper eller gebyr.

De feilene som oftest går igjen er at bilen eller tilhengeren er lastet med for mye vekt, lasten er ikke forsvarlig sikret og feil med lys. Også slitte dekk uten tillatt mønsterdybde er noe kontrollørene ofte ser i kontroller.

- Det er viktig å huske at både bilen og tilhengeren har en maksimal vekt som er tillatt. De nye elbilene er tunge i utgangspunktet, og kan dermed ikke ha så mye last. Også tilhengere har en maksimal tillat vekt. Det er derfor lurt å sjekke vognkortet for å se at du faktisk kan kjøre den tilhengeren med førerkortet ditt, sier Wigdel.

Det er viktig at du sikrer lasten når du kjører, slik at du unngår at den faller av. Lysutrusting på både bil og tilhenger må også sjekkes, spesielt i vinterhalvåret hvor det snør og er mørkt ute. De siste årene har det blitt mer vanlig med LED lys på biler og tilhenger, noe som kan gi utfordringer.

- Siden Led lys ikke avgir varme, smelter heller ikke snøen som legger seg over. Det kan da oppstå farlige situasjoner i trafikken, da bilistene som kommer bakfra kan ha problemer med å se bilen foran. Skal du kjøre langt er det lurt å ta noen pauser underveis for å sørge for at lys på både bil og tilhenger er synlig for andre trafikanter, avslutter Wigdel.