Væromslag, regn og vind kan gi vanskelige kjøreforhold i Nordland, Troms og Finnmark de neste dagene. Veier kan bli stengt på grunn av økende snøskredfare.

– Følg ekstra nøye med på værvarsler og sjekk trafikkmeldinger på vegvesen.no/trafikk, oppfordrer faggruppeleder Håvard Langmo på Vegtrafikksentralen nord.

Omslag til mildvær vil kunne gi fare for regn som fryser på bakken mellom Svolvær og Hammerfest. Illustrasjon: varsom.no
Omslag til mildvær vil kunne gi fare for regn som fryser på bakken mellom Svolvær og Hammerfest. Illustrasjon: varsom.no

Ising, snøfokk, regn og økende snøskredfare

Søndag er det flere farevarsler ute på både gult, oransje og rødt nivå fra Meteorologisk institutt. Det meldes om ising og glatte veier i ytre strøk av Nordland. I deler av Troms og Finnmark er det kraftig snøfokk. I tillegg er det betydelig snøskredfare fra Salten i sør til Finnmarkskysten i nord.

Fra mandag morgen ventes det mildvær og mye nedbør som regn mellom Nesna og Narvik, og mellom Svolvær og Hammerfest. Det ventes også at skredfaren øker fra betydelig til stor i flere deler av Troms fra mandag morgen.

– Ising, snøfokk og ikke minst regn som fryser på bakken vil kunne gi svært krevende kjøreforhold, og skredutsatte veier vil kunne bli stengt på svært kort varsel, advarer Langmo.

Vær forberedt og kjør etter forholdene

Statens vegvesen ber trafikantene søke informasjon om værforholdene der de bor og for ruten de skal kjøre.

– Beregn ekstra tid, vær ekstra oppmerksom, bruk riktige dekk og kjør forsiktig. Vurder eventuelt om du kan utsette turen til vær- og føreforholdene blir bedre, sier Langmo.

Skal du over en fjellovergang, så sørg for å ha fulladet batteri eller nok drivstoff på tanken. Ta med varme klær, vintersko, mat og varmt drikke. Det kan hende du må vente i kolonnekø.

– Fylkeskommunene og Statens vegvesen følger nøye med på situasjonen, og entreprenørene er forberedt og ute med sine mannskaper.

På vegvesen.no/trafikk finner du trafikkmeldinger, webkameraer langs veiene og status og prognoser for fjellovergangene. På appen Vegvesen trafikk kan du også få varsel om hendelser for både ruter og områder.

Les farevarsler på yr.no/farevarsler.