Av nesten 5.000 busspassasjerer som ble kontrollert ble nesten 400 tatt uten å sikkerhetsbelte. Folk i Vestland var minst flinke.

4.827 busspassasjerer over hele Norge ble kontrollert for beltebruk da Statens vegvesen gjennomførte sine kontroller i forrige uke. 

Innlandet best

Flest passasjerer ble kontrollert i Innlandet fylke med 862 kontrollerte, deretter fulgte Vestland fylke med 751, Nordland med 556 og Telemark med 518 kontrollerte.

Totalt ble 389 passasjerer registrert uten sikkerhetsbelte - og av disse var 369 passasjerer over 15 år.

Det ble registrert flest passasjerer uten belte i Vestland der 108 passasjerer over 15 år satt uten belte.

Mens i Innlandet hvor det ble kontrollert flest passasjerer satt kun 18 personer over 15 år uten belte.

– Målet vårt er at flest mulig skal bli mer bevisste på beltebruk også i buss. Vi ønsker at det blir til en god vane, på lik linje som å bruke belte i bilen. Enhver økning av beltebruken ut over dagens nivå er positivt, sier prosjektleder Ingvild Ryengen-Bjerke i Statens vegvesen.

Viktig med aktive påminnelser

Aktive påminnelser påvirker beltebruken i positiv grad. Undersøkelser viser at det er høy aksept for påbud om bruk av sikkerhetsbelte på buss, men bevisstheten i øyeblikket er likevel lav.

- Fester du beltet på deg selv, bidrar du også til økt sikkerhet for de andre på bussen! Disse kontrollene er med på å minne passasjerene på at de kan bli like tunge som en elefant hvis det skjer et uhell, sier Ryengen-Bjerke.

Manglende kunnskap om risiko hos mange gjør dette arbeidet så viktig.

- Med kontrollene våre får vi minnet folk på hvor viktig bruk av sikkerhetsbelte er – også i buss – og samtidig gitt viktig informasjon om hvor stort skadepotensialet kan være ved en ulykke.

Livredder nr. én

- Å bruke belte i buss er en gratis forsikring som alle bør benytte seg av, sier Bodil Rønning Dreyer - som er direktør for divisjon Trafikant- og kjøretøy i Statens vegvesen.

Bussnæringen er en deltakende kraft og samarbeidspartner i Vegvesenets belte i buss-arbeid.