Rasteplass-toalettet som ble bygd ved E6 på Heia i Troms for seks år siden, har vært mye ute av drift. Nå har Statens vegvesen tatt grep.

Statens vegvesen har oppgradert rasteplassen på Heia i Troms med vannklosett og renseanlegg.
Statens vegvesen har oppgradert rasteplassen på Heia i Troms med vannklosett og renseanlegg. Foto: Statens vegvesen

Nå starter ferietrafikken i nord for fullt, med langhelger i mai og etter hvert sommerferie. Bobiler, campingvogner og motorsykler ruller ut fra vinteropplag, og den populære rasteplassen på Heia i Balsfjord kommune fylles med folk.

Toalettbygget som står på Heia ble tatt i bruk i 2018. Det ble da boret etter vann, og anlegget hadde en lukket avløpskum som måtte tømmes jevnlig.

Statens vegvesen har hatt utfordringer med vakuumtoalettene og den automatiske stasjonen for tømming av campingtoalett. Dette har ført til at toalettet har vært stengt i perioder, og kostnadene til drift og vedlikehold har blitt høye.

Nytt renseanlegg og urinal

Nå er anlegget bygd om. Vakuumtoalettene er erstattet med vannklosett, og det er montert en manuell tømmestasjon for bobiltoalett på baksiden av bygget.

– Vi har bygd et nytt renseanlegg, og bygd om tømmestasjonen slik at vi også har fått plass til et pissoar. Dette blir et bedre tilbud til trafikantene, og mindre risiko for forsøpling av naturen rundt. Vi har god tro på at det blir mer driftssikkert hele året, sier byggeleder Jarle Johansen i Statens vegvesen.

Toalettbygget inneholder nå to toalett, og et urinal. Et av toalettene er handicaptoalett. Det gjenstår litt flikking, og å bygge et takutstikk over tømmestasjonen på baksida av bygget.

– Anlegget ble ferdig i vinter, men det er nå når sesongen starter for fullt at vi får testet om dette fungerer så godt som vi håper på, sier Johansen.

Så når MC-folket igjen møtes på Heia samtidig med at turistbussene stopper ved Sami Shop, skal det forhåpentligvis gå litt kjappere å få letta på trykket.

Nytt urinal på rasteplassen på Heia.
Nytt urinal på rasteplassen på Heia. Foto: Statens vegvesen
Aktuelt for fylke(r): Troms