Artikkelen er fra 2018, og innholdet kan være utdatert.

Ikke alle vet om sykkellys må være fastmontert på sykkelen eller ikke.

Når en er sykler i mørket må en ha lys både foran og bak. Det er også påbudt med refleks bak og på pedalene eller pedalarmene.

Ikke bruk blendende hodelykt!

De fleste syklene selges uten lykt som er festet på sykkelen – som altså er påbudt.

– Å bare bruke hodelykt er ikke godkjent. Hvis en blir stoppet av politiet uten fastmontert lykt, risikerer en å måtte betale gebyr. Det er ingen regler som direkte bestemmer hvor kraftig lykt man kan bruke, så akkurat her anbefaler vi å bruke hodet: Unngå for kraftig lykt da slike kan blende andre trafikanter! Det sier jurist Kurt Ottesen i Statens vegvesen som jobber med regler rundt ulike typer kjøretøy.

Dette er kravene til lys og refleks:

  • Ved sykling i mørke eller skumring skal det foran på sykkelen være lykt med fast gult eller hvitt lys og/eller flerfunksjonslykt som gir blinkende eller fast hvitt lys. Bak skal sykkelen ha lykt med fast eller blinkende rødt lys. Dette gjelder ved sykling på «alminnelig beferdet» veg eller område.
  • Lyktene skal kunne ses tydelig i en avstand på 300 meter. Lykt som gir blinkende lys skal blinke med minst 120 blink per minutt.
  • Lyktene skal være festet på sykkelen.
  • Det skal være rød refleks bak.
  • På begge sidene av pedalene skal det være hvit eller gul refleks. Dersom sykkelen har klikkpedaler hvorpå det ikke kan monteres refleks, skal sykkelen ha refleks på pedalarmene.
  • Refleksene skal være av godkjent type En må i utgangspunktet gå ut fra at det som selges som «sykkellykt» er i tråd med kravene.

Å bruke klær med neonfarger og refleks er nesten like viktig for å bli sett som lys. Klær med sterke farger øker også synligheten betraktelig i dagslys.