Artikkelen er fra 2020, og innholdet kan være utdatert.

For fem år siden var det bare en tredjedel av oss som skulle på bilferie i Norge. I år skal det store flertallet av oss på bilferie i eget land.

En ny undersøkelse Statens vegvesen har gjennomført viser at rekordmange vil bruke bilen for å komme seg på ferie. 74 prosent av oss ønsker å bruke bil eller motorsykkel på årets sommerferie i Norge. I undersøkelsen kommer det fram at over halvparten av de som ikke pleier å dra på bilferie tenker å gjøre det i sommer.

I 2015 viste en undersøkelse at kun 28 prosent av oss planla bilferie i Norge det året.

– Det blir adskillig flere norske trafikanter på veien enn det vi har sett tidligere. Det skal bli interessant å se hvordan det utspiller seg i sommer. Med de nye reiserestriksjonene vil det også komme folk fra Norden, Så det blir flere på veien, sier Guro Ranes, direktør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

– Det kan gi økt risiko om det er mange nye sjåfører på veien, kanskje også med et ukjent kjøretøy. Men det kan også gå motsatt vei. Hvis de nye sjåførene er oppmerksomme på at de er på ukjent sted, og følger ekstra godt med, kan det bli færre uhell, sier Ranes.

Ranes har en klar oppfordring til alle som skal på ut i sommertrafikken;

– Mange skal kjøre langt. Vær opplagt, bytt sjåfør ofte og ta tiden du trenger. Så er det de tre hovedtingene vi alltid nevner; Husk bilbelte, hold fartsgrensene og kjør rusfritt, så blir veien mer sikker både for deg selv og andre, sier hun.

Mest opptatt av utsikt

Det er tydelig at utsikt og fine veier er viktig når man planlegger tur. Av de som skal på tur har 68 prosent svart at de er mest opptatt av utsikt, deretter har 48 prosent svart at de er opptatt av sikkerhet.

– Først og fremst så reiser man for å oppleve noe. Jeg synes det var positivt at sikkerhet kom så høyt opp, forteller Ranes.

Det er ikke bare antallet biler som vil være høyere enn normalt. I samme undersøkelse kommer det frem at 70 prosent av de som skal på bilferie vil tilbringe minst én uke eller mer ute på veien.

– Det reflekterer at man har tatt valget om bilferien, da skal det ikke være stress og mas. Man vil gjerne se og oppleve flere ting, og det vitner om en god planlegging, forklarer hun.

 

Kontaktperson:

Guro Ranes, Avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen, mobil 918 59 219

 

Foto: Knut Opeide