Skal du på sykkeltur? Les mer om de nasjonale sykkelrutene, og last ned kart du kan bruke på GPS eller mobiltelefon på turen.

Illustrasjon av de nasjonale sykkelrutene. De enkelte rutene er beskrevet på nettsiden.
Kart over de nasjonale sykkelrutene. Illustrasjon: Statens vegvesen

Det er i dag ni nasjonale sykkelruter. Rutene er innom 14 av de 18 nasjonale turistveiene og gjør det mulig å sykle fra by til by på lavtrafikkerte veier på langs og tvers i Norge. Siden flere av rutene møter hverandre, kan du også planlegge rundturer.

Det kommer en tiende rute fra Nordkapp til Lindesnes.

De enkelte rutene

I dette avsnittet finner du lenker til mer informasjon om de enkelte sykkelrutene. 

Velg den sykkelruten du ønsker mer informasjon om, i listen under.

Nasjonal sykkelrute 1: Kystruta

Kystruta følger hele norskekysten og er delt opp i flere delstrekninger. Denne ruta er en del av EuroVelo 1, Atlantic Coast Route, som går fra Nordkapp til Bergen og følger Atlanterhavskysten til Spania og Portugal. Strekningen fra Bergen over Lindesnes og langs Oslofjorden til Svinesund inngår i EuroVelo 12, North Sea Cycle Route, som går rundt hele Nordsjøbassenget. Kystruta er innom flere nasjonale turistveier.

Nasjonal sykkelrute 2: Kanalruta og Telemark

Kanalruta har sin kjerne langs Telemarkskanalen. Ruta skal utvides langs den nedlagte jernbanen mellom Larvik og Porsgrunn og gå videre gjennom indre Telemark, via Rjukan til Numedal og rute 5, Middelalderdalen og Mjølkevegen.

Nasjonal sykkelrute 3: Fjord og fjell

Denne ruta følger Setesdal fra Kristiansand til Haukeli og går videre til Røldal, og følger derfra Nasjonal turistveg Ryfylke til Stavanger. Den nyeste etappen på rute 3 er ikke endelig fastlagt og kan bli endret. Denne går i indre Vestland og følger både Nasjonal turistveg Hardanger og Nasjonal turistveg Gaularfjellet et stykke, før den ender i Ålesund.

Nasjonal sykkelrute 4: Hallingdal og Rallarvegen

Nasjonal sykkelrute 4 er delt opp i to etapper. Den ene går fra Drammen over Blaafarveværket til Hallingdal og Geilo. Den andre er Rallarvegen som via Nasjonal turistveg Aurlandsfjell går rundt Hallingskarvet.

Nasjonal sykkelrute 5: Middelalderdalen og Mjølkevegen

Det er to etapper på nasjonal sykkelrute 5. Den ene går fra Larvik over Kongsberg og Geilo til Gol, den andre fra Gol over Golsfjellet til Beitostølen via Jotunheimvegen og Fefor til Vinstra.

Nasjonal sykkelrute 6: Sognefjellsveien

På denne ruta får du med deg verdenarvsområdene Røros og Bergen, og de nasjonale turistvegene Rondane og Sognefjellet.

Nasjonal sykkelrute 7: Pilgrimsruta

Pilgrimsruta går fra Trondheim (Nidaros) over Hamar og Oslo til Halden. Denne ruta inngår i den internasjonale EuroVelo 3, Pilgrims Route, som fortsetter gjennom Europa til Santiago de Compostela i Spania.

Nasjonal sykkelrute 8: Finnmarksruta

Finnmarksruta fanger opp de fantastiske områdene fra Alta over Kautokeino til Kirkenes, og gir deg god anledning til å oppleve midnattssola.

Nasjonal sykkelrute 9: Villmarksruta

Villmarksruta er en tur på veier med svært lite trafikk nær svenskegrensa. Den går gjennom østnorsk villmark, mellom Halden, Finnskogen, Trysil, Røros, Tydal og Trondheim, der den ender.

Rundt halvparten av rutene er skiltet

Omtrent halvpraten av rutenettet er skiltet, men det varierer fra område til område hvor stor en del av sykkelruten det gjelder. Vi skilter sykkelrutene på veier og sykkelveier i samarbeid med fylkeskommuner og kommuner.  Skiltene er rødbrune med grønne numre fra 1 til 10. 

Bilde av skilt som viser en nasjonal sykkelrute.
Eksempel på skilting av det nasjonale sykkelnettet. Foto: Henrik Duus

Vanskelighetsgrad

De fleste strekningene går på veier med blandet trafikk. Noen delstrekninger er lette og passer for alle, mens andre er mer krevende. På de mer krevende er det en fordel om du er sykkelvant og i god form. Vær oppmerksom på at disse rutene kan være for harde for de yngste barna.

Mange ruter går gjennom tunneler. Derfor er det viktig at du har godt lys foran og bak på sykkelen. Du bør også ha godt synlige klær eller refleksvest på veier med biltrafikk.

Kombiner sykkel med andre transportmidler

Du kan ta tog, ferje eller buss på noe av strekningen hvis du bare vil sykle deler av en nasjonal sykkelrute. Hvis du planlegger å benytte andre transportmidler, anbefaler vi at du på forhånd sjekker om du kan ha med sykkelen.

På noen av rutene må du ta buss eller tog på en kortere strekning, fordi det er forbudt å sykle på veien. Det gjelder i hovedsak i tunneler. Det er også ferjestrekninger på mange av rutene.