Artikkelen er over ett år gammel, og innholdet kan være utdatert.

Da Majorplassen bru over E134 i Kongsberg måtte stenge denne uka svingte Lasse Berge i Statens vegvesen seg rundt på en femøring.

mann ved stengt bru og markert omkjøringsveg
Seksjonssjef Lasse Berge på Drift Øst 2 fikset omkjøringsveg for stengt trebru på en dag denne uka takket være mange gode hjelpere og stor innsats. (Foto: Kjell Wold)

I løpet av mindre enn et døgn fikk han og gode hjelpere lagd en midlertidig omkjøringsvei slik at beboere i området kunne komme til og fra og brukere av det store ridesenteret Stall-K fortsatt kunne opprettholde sin virksomhet.

Lommekjent driftssjef

Berge som er seksjonssjef for Drift øst 2 er nemlig lommekjent i området etter å ha vært prosjekteringsleder noen år under planleggingen og byggingen av ny E134 gjennom Kongsberg.

mann på stengt bru
Lasse Berge på Majorplassen bru som måtte stenge denne uka. (Foto: Kjell Wold)

– Jeg tok en tur opp til området her allerede tirsdag kveld etter at det ble bestemt å stenge 14 fagverk trebruer etter kollapsen på Tretten, forteller Lasse Berge. Han tenkte straks at her måtte det være mulig å få til en midlertidig løsning ganske fort. Etter mange telefoner kom han i kontakt med grunneieren som var på ferie utenlands. Han sa ja til å kunne bruke noe av hans område på sørsiden av E134 til å anlegge en midlertidig veg.

dame takker to menn med kake
Leder av Stall-K Catrine Finstad Andersen takker Morten Ellingsen i Mesta og Lasse Berge i Statens vegvesen Drift med kake for bragden med ny omkjøringsveg på en dag. (Foto: Kjell Wold)

Ferdig på 12-14 timer

Deretter ble driftsentreprenøren Mesta kontaktet samt det lokale firmaet Kongsberg entreprenør. Neste morgen var dugnadsgjengen i regi av Statens vegvesen allerede i gang med å anlegge ny veg fra Majorplassen og 300–400 meter østover mot E134-avkjøringen ved Diseplass.

– Vi startet ved 07.00-tiden onsdag og innen det ble mørkt samme kvelden hadde vi en midlertidig grusvei på plass og kunne gjenåpne for trafikk ut og inn til Majorplassen, forteller Lasse Berge. Majorplassen bru er om lag 50 meter lang og går i ett spenn over fire-felts E134 rett før Kongsbergtunnelen.

to jenter med hester på ridesenter
Glade jenter på Stall-K kan fortsatt pleie hobbyen sin på det store og vakkert beliggende ridesenteret utenfor Kongsberg. (Foto: Kjell Wold)

Åpnet sommeren 2016

Ny 13 km E134 gjennom Kongsberg ble bygd i perioden 2015–2020. Majorplassen bru åpnet 23. juni 2016 og er spesielt viktig som adkomst til ridesenteret foruten tre husstander som bor i det vakre naturområdet noen kilometer utenfor Kongsberg.

trebru i fagverk stil over motorveg
Majorplassen bru over E134 i Kongsberg ble åpnet 23.juni 2016. Fagverk trebrua er 50 meter lang og i ett spenn. (Foto: Kjell Wold)

Enestående innsats – takket med kake

Daglig leder av ridesenteret Stall-K, Catrine Finstad Andersen, kan ikke få fullrost Statens vegvesen og de andre bidragsyterne for arbeidet de har gjort for å gjenåpne en vegforbindelse etter stengingen av brua.

– Jeg er dypt imponert og veldig takknemlig for det dere har gjort for oss og alle menneskene som bruker ridesenteret vårt med 45 hester, forteller hun.

dame takker dugnadsgjeng for jobben med kake
Ridesenter-lederen takker alle i Mesta og Statens vegvesen for innsatsen. - Dere har vært fantastiske, sa hun da hun spanderte kake på dugnadsgjengen. (Foto: Kjell Wold)

Fredag morgen troppet hun opp hos Statens vegvesen og Mesta i deres lokaler på Kongsberg med hjemmebakt kake.

– Dere fortjener all den rosen dere kan få for det dere har gjort. Det er bare fantastisk, sa en blid og rørt ridesenter-leder.

Aktuelt for fylke(r): Viken