Artikkelen er fra 2019, og innholdet kan være utdatert.

I begynnelsen av oktober overlates 12,1 kilometer ny europaveg på Helgeland til trafikantene.

Det er snakk om strekningen Kapskarmo–Svenningelv i Grane kommune. Byggingen startet i fjor høst og nå er det bare kosmetikken som gjenstår før anlegget kan overlates til trafikantene.

–Vegen er i hovedsak klar til bruk. De siste ukene før åpning skal brukes til planering av sideterreng og oppmerking av vegbanen, sier delprosjektleder Steinar Livik i Statens vegvesen.

Fartsgrense 90

Nye E6 er bygget i nytt terreng ovenfor dagens europaveg. Der oppe ligger den skjermet for bebyggelse, og antallet avkjørsler fra vegen er holdt til et minimum. Fartsgrensen er 90 km/t.

–Sammenliknet med dagens E6 er den nye europavegen nærmest for en motorveg å regne. Lange, rette strekninger gjør bilturen trygg, behagelig og ukomplisert, sier Livik.

Etterarbeid i 2020

Det er Bertelsen & Garpestad AS som har bygget det nye veganlegget. Tolv måneder etter at spaden gikk i jorda blir den nye europavegen overlatt til trafikantene. Det gjenstår noe etterarbeid, som vil bli utført til neste år.

–Før sommeren 2020 vil den kunne bli streknings- og periodevis stengt i forbindelse med at vi skal legge nye lag med asfalt. For oss har det vært viktig å kunne sette trafikk på den nye vegen tidsnok til vintersesongen, sier Livik.

Nye E6 åpner 3. oktober 2019.

Video

© NVDB, Geovekst, kommunene og Open Street Map contributors (utenfor Norge)
Aktuelt for fylke(r): Nordland