Artikkelen er fra 2019, og innholdet kan være utdatert.

Statens vegvesen har bestemt at alle de 344 boltene som holder de to bærekablene på Hålogalandsbrua skal skiftes.

E6 Hålogalandsbrua rett nord for Narvik i Nordland. © NVDB, Geovekst, kommunene og Open Street Map contributors (utenfor Norge)

Etter at det ble oppdaget brudd i en av boltene for innfesting av bærekablene til E6 Hålogalandsbrua den 9. januar, så har Det Norske Veritas (DNV GL), Sintef Molab og Force Technology undersøkt årsaken til bruddet.

Basert på disse undersøkelsene har Statens vegvesen besluttet at alle de 344 boltene skal skiftes ut.

- Ettersom brua skal stå i hundre år vil vi ha bolter vi kan stole 100 prosent på. Våre eksperter mener det er en risiko for at det over tid kan oppstå brudd i flere bolter og at dette skyldes en produksjonsfeil, forklarer Stein Johnny Johansen, prosjektdirektør i Statens vegvesen Region nord.

Etter bruddet i bolten i januar ble det satt i gang regelmessig visuell inspeksjon av alle spredekamrene, og situasjonen har vært stabil hele tiden. Det har derfor ikke vært noen risiko for bæreevnen til brua.

Vil byttes over tid

- Vi anser ikke dette som kritisk, slik at utbedringsarbeidet kan tas litt over tid. Vi ser for oss at dette vil ta en 8-9 måneder og at vi kan ha trafikk på brua mens disse byttes. Trafikantene vil derfor ikke merke mye til dette, sier Johansen.

Vegvesenet har tidligere varslet entreprenøren om at dette anses som en reklamasjonssak.

Aktuelt for fylke(r): Nordland