Artikkelen er over ett år gammel, og innholdet kan være utdatert.

Statens vegvesen fikk ned et større flakskred i Henrikstinden ved E8. Skredfaren ved masseuttaket til ny E8 Sørbotn–Laukslett er sterkt redusert.

Onsdag 4. januar ble E8 ved Hestvollan stengt i en halv time mens Vegvesenets snøskredteam brukte helikopter og trykkluftsklokke mot snømassene som hadde bygd seg opp under Henrikstiden. 

Snøskredteamet: Fra venstre, Johan Kristofers, skredsakkyndig, Statens vegvesen. Marius Akerholt, pilot, Helitrans AS.  Ole-André Helgaas, skredsakkyndig, Statens vegvesen. Foto: Statens vegvesen.
Snøskredteamet: Fra venstre, Johan Kristofers, skredsakkyndig, Statens vegvesen. Marius Akerholt, pilot, Helitrans AS. Ole-André Helgaas, skredsakkyndig, Statens vegvesen. Foto: Statens vegvesen.

Målet var å uløses snøen før den kom ned av seg selv. Hovedhensikten med aksjonen var å sikre anleggsarbeiderne som jobber i masseuttaket ved Hestvollan og trafikantene på E8. 

Skredutløser: Teamet gjør klar trykkluftkanonen (Daisybell) før aksjonen i Henrikstinden. Foto: Statens vegvesen.
Skredutløser: Teamet gjør klar trykkluftkanonen (Daisybell) før aksjonen i Henrikstinden. Foto: Statens vegvesen.

Mye av snøen under tinden var ikke til å rikke, men etter å ha avfyrt et trettitalls trykkbølger løsnet et omlag 50 meter bredt flakskred fra ca. 1 000 meter høyde. Skredet fikk stor hastighet og rensket godt helt ned til skredvollen ved E8 og anleggsområdet på Hestvollan.. 

Kontrollert utløst snøskred

Statens vegvesen fikk ned et større flakskred i Henrikstinden ved E8 i Lavangsdalen. Nå er skredfaren i området vesentlig redusert. Video: Line Davidson, Statens vegvesen.

Skredsakkyndig i Statens Vegvesen, Ole-André Helgaas forteller at det var perfekte vær- og flyforhold for en slik operasjon med helikopter. Han er godt fornøyd med resultatet.

– Dette er aktiv forebygging. Vi har oppnådd skredfaren i områdevesentlig redusert skredfare for anleggsarbeiderne og trafikantene på E8 akkurat i dette området. Den reduserte skredfaren vil også kunne vare en stund ut i fra prognosen om kaldt og stabilt vær.

Skredet fikk stor hastighet og rensket godt helt ned til skredvollen ved E8 og anleggsområdet på Hestvollan.
Skredet fikk stor hastighet og rensket godt helt ned til skredvollen ved E8 og anleggsområdet på Hestvollan.

Helgaas ber likevel folk som skal ut fjellet om å følge med på snøskredvarslene til varsom.no.

– Det at vi fikk utløst et flakskred av denne størrelsen i dag viser at vi i fjellet har et såkalt vedvarende svakt lag nede i snøen. Det øker faren for å utløse snøskred om en fredes på ugunstige steder i terrenget.

Bildet viser at det pågår anleggsarbeid under Henrikstinden. E8 er synlig til høyre i bildet. I bakgrunnen ser vi Henrikstinden der snøskavlen har bygd seg opp. Foto: Statens vegvesen.
Det pågår anleggsarbeid under Henrikstinden. E8 til høyre i bildet. Foto: Statens vegvesen.