Artikkelen er fra 2015, og innholdet kan være utdatert.

I forbindelse med reguleringsplanarbeidet som skal gjennomføres som del av vegprosjektet Hålogalandsvegen, er det nødvendig å gjennomføre geotekniske undersøkelser av grunnforholdene langs foreslått vegtrasé.

Aktuelle grunneiere er varslet med et eget brev.

Undersøkelsene vil bli gjennomført innenfor foreløpige traseer fra 26. mars 2015 som ligger på vår nettside.

Slik gjennomføres undersøkelsene
Grunnundersøkelsene kan først utføres når et område er klarert av kulturminnemyndighetene, det vil si at eventuelle arkeologiske undersøkelser må være gjennomført først.

Grunnundersøkelsene gjennomføres med hjelp av beltegående borerigg med vekt ca. 5 tonn. I tillegg kan det bli kjørt utstyr med ATV (4-hjuling). Hensikten med undersøkelsene er å kartlegge løsmassene (type, fasthet, kvalitet osv.), samt finne dybden til fjell. Borepunktene vil bli målt inn og merket før grunnundersøkelsene starter.

Undersøkelsene utføres på en så skånsom måte som mulig. Dette gjelder også med hensyn til plassering av borepunktene. Eventuell flytting av borepunkter kan avtales med geotekniker. Dersom boringen må gjøres på skogsmark, kan det bli nødvendig å kviste og/eller felle trær for å komme fram til borepunktene.

Kart over foreløpige borelokaliteter legges ut på våre nettsider
Vi regner med å starte grunnboring i begynnelsen av juli på deler av området. Du finner kart med foreløpige borelokaliteter som vedlegg på denne nettsiden.

Vær oppmerksom på at eksakte borlokaliteter kan bli endret på kort varsel. Grunneiere vil få beskjed dersom det blir gjort endringer på sin eiendom.

I tillegg til de eiendommer hvor borelokaliteter blir kartfestet, kan noen eiendommer bli berørt i form av adkomst med borerigg og utstyr.

Grunneiers rettigheter
Statens vegvesen har hjemmel i oreigningslovens § 4 til å foreta nevnte undersøkelser, men du kan som grunneier nekte gjennomføring på din eiendom. Vegvesenet kan da gjøre et vedtak om undersøkelser, noe som gir tvangsgrunnlag. Vi ønsker imidlertid å unngå en slik fremgangsmåte og ha en god dialog med deg som grunneier. Hvis du vurderer å nekte undersøkelser fordi du ser at undersøkelsene medfører ulemper på din eiendom, ber jeg om at du tar kontakt med oss slik at vi kan se på løsninger som reduserer ulempene. 

Dersom du lider økonomisk tap som følge av skader og ulemper knyttet til grunnundersøkelser på din eiendom, så kan du kreve dette erstattet av Statens vegvesen. Dersom det er grunnlag for å tilkjenne erstatning, så vil Vegvesenet forsøke å få til en minnelig avtale med deg.  Dersom vi ikke blir enige, avgjøres erstatningen ved skjønn.

Dersom du vet om forhold ved eiendommen din som det bør tas hensyn til i forbindelsene med undersøkelsene, så ber vi om at du gir tilbakemelding om det.

Du har frist for tilbakemelding tirsdag 30. juni 2015
Dersom du ikke tillater at vi gjennomfører grunnboringer på din eiendom, så ber vi om at du varsler oss om dette snarest og senest innen mandag 30. juni 2015. Dette gjelder også hvis det er spesielle hensyn som bør tas på eiendommen din.

Kontaktpersoner
Dersom du har spørsmål om gjennomføringen av undersøkelsene, kan du kontakte geotekniker Ida Bohlin på telefon 75586114 eventuelt på mobil 957 27 335.

Dersom du har merknader/spørsmål om erstatning kan du kontakte Frode Valnes på telefon 75 55 29 89, eventuelt på mobil 412 86 171.

Aktuelt for fylke(r): Nordland, Troms og Finnmark