Artikkelen er fra 2015, og innholdet kan være utdatert.

Prosjektleder Reidar Johansen lar seg ikke overraske over funnene av gamle redskaper i traseen til Hålogalandsvegen.

NRK Nordland meldte i forrige uke at store arkeologiske funn kan sette hele prosjektet E10 Hålogalandsvegen i fare. Det har prosjektleder Reidar Johansen ingen tro på at skjer.

- Dette hadde vi forventet, ettersom arkeologene graver i områder hvor det tidligere har vært gjort tilsvarende funn. Dessuten snakker vi om et enormt landområde. Men så langt tyder ingenting på at vi vil finne gjenstander som ikke kan dispenseres fra, sier prosjektlederen.

For det er nemlig ikke slik at funn av gamle redskap eller spor av tidligere bosettinger automatisk fører til vern av et område.

- Ofte er registrering og kartlegging det viktigste; at vi har data som dokumenterer at det faktisk har vært aktivitet tusener av år tilbake. Når det er gjort kan områdene blitt frigitt for vegbygging, med eller uten en forutsetning i reguleringsplanen om at kulturminner skal graves ut.

Veglinja kan justeres om nødvendig
Foreløpig er det gjort funn av mellom 6000 og 8000 år gamle gjenstander, blant annet rester av redskaper og hustofter.

Skulle de arkeologiske undersøkelsene lede til større funn, som for eksempel av helleristninger, er prosjektet likevel sikret.

- På dette stadiet er det ikke bestemt nøyaktig hvor vegen skal gå, og vi har sørget for at vi har godt med spillerom. Det betyr at hvis det gjøres betydelige funn, kan vi justere veglinjen, sier Johansen.

Arkeologene avslutter etter planen arbeidet i løpet av september eller oktober. Parallelt driver Statens vegvesen grunnboring i området.

Prosjektleder Reidar Johansen har ingen tro på at steinalderfunn vil trenere prosjektet Hålogalandsvegen. Foto: Tomas Rolland
Aktuelt for fylke(r): Nordland, Troms og Finnmark