Artikkelen er over ett år gammel, og innholdet kan være utdatert.

Det er stor anleggsaktivitet på rv. 52 i Hemsedal i høst. I disse vegarbeidene deltar ikke mindre enn sju lærlinger fra Anlegg Øst Entreprenør.

gruppe anleggsfolk ved maskin på veganlegg i høyfjellet
F.v. lærlingene Øystein Bakke, Nils Einar Stensrud, Ørjan Regland, Tiril Sølie Halvorsen, Sander Hovde, Bjørn Oddvar Mastad (bak), Kristian Sagbakken og Tommy Johnsen. Opplæringskoordinator Stein Kristian Nordsveen og driftsleder Jone Baukhol i Anlegg Øst Entreprenør og byggeleder i Statens vegvesen, Bjørn Kåre Ifarnes. (Foto: Kjell Wold)

Statens vegvesen og Anlegg Øst er i gang med omfattende arbeider på tre steder langs  rv. 52 i  Hemsedal kommune. 4,5 kilometer fresegate på høyfjellet mot Vestland grense, utvidelse av kolonneplassen på Bjøberg og snaue to kilometer gang/sykkelveg i Trøim mot Holde bru og avkjøringen til alpinanleggene.

-I kombinasjon med erfarne sjåfører gir dette en unik mulighet til opplæring i anleggsfaget for de  ivrige lærlingene på veganlegget, sier opplæringskoordinator i Anlegg Øst Entreprenør, Stein Kristian Nordsveen. Seks av dem som maskinførere og ei jente som stikningsingeniør under opplæring. I tillegg er det en utplassert skoleelev blant den unge anleggsgjengen. Hans mål er også å bli lærling i anleggsmaskinførerfaget.

Opplæring i egne rekker

Akkurat nå håndterer lærlingene ulike typer gravemaskiner for å bygge fresegate fra fylkesgrensen mot Vestlandet og østover mot Bjøberg. Det er en kamp mot klokka og Kong Vinter som snart er i anmarsj 1100 meter over havet.

ung mann i førerhuset på gravemaskin
Bjørn Oddvar Mastad trives som lærling i gravemaskin på høyfjellet. (Foto: Kjell Wold)

-Vi har som mål å ta inn minst åtte lærlinger hvert år på våre prosjekter, forteller Nordsveen. På sikt er det planer om å øke dette ytterligere. Anlegg Øst Entreprenør legger stor vekt på å utøve opplæring i egne rekker. De ser som alle andre i bransjen, at det er vanskelig å få tak i erfarne og selvstendige maskinførere, og grunnarbeidere. Entreprenøren med base på Lillehammer har i dag jobber over det meste av Sør-Norge pluss ett oppdrag nord for Polarsirkelen.

Jakter talenter

- Vi jakter først og fremst på gode, selvstendige maskinførere og grunnarbeidere. De vokser ikke på trær, så derfor er det desto mer viktig å fange opp talentene allerede fra ung alder, sier Nordsveen. Derfor satsingen på lærlinger innen maskinførerfaget,  grunnarbeiderfaget, vei og anleggsfaget og fjell og bergverksfaget.

kolonneplass i fjellet utvides
Kolonneplassen ved Bjøberg utvides og forlenges til det dobbelte. (Foto: Kjell Wold)

-Dette er en spennende og viktig jobb, sier opplæringskoordinatoren, som trives veldig godt sammen med lærlingene. Stein Kristian Nordsveen har tidligere erfaring fra anleggsdrift, transportbransjen, vei og veivedlikehold, han har også jobbet som læringsveileder i den videregående skolen. Driftsleder Jone Baukhol i Anlegg Øst Entreprenør mener disse oppdragene passer veldig godt til å ta inn lærlinger, sidene jobbene ikke er for teknisk kompliserte. Her får maskinfører-lærlingene skikkelig prøvd seg og skolert seg under kyndig veiledning.

Gjerne flere jenter

Eneste jente blant lærlingene er Tiril Sølie Halvorsen som trives i jobben som stikningsingeniør.  -Hun er veldig viktig, med den jobben hun gjør, forteller Nordsveen. Hun sørger for at alle vet hvor de skal gjøre hva, og sørger for at alle har sine koordinater og oppdaterte styringssystemer.  Det er også bra at hun er jente, for de trenger vi definitivt flere av i denne bransjen.

vegarbeid i tettbebyggelse. veg utvides med g/s-veg
Gang/sykkelvegen bygges her fra Trøim og to kilometer vestover mot avkjøringen til Hemsedal alpinsenter. (Foto: Kjell Wold)

Lærlingene får tett oppfølging av driftsleder, arbeidsformann og opplæringskoordinator, samtidig som de får muligheten til å utvikle seg og bli selvstendige, ved å få egne arbeidsoppgaver. Lærlingene deltar aktivt med oppfølging og utvikling av kvalitet og HMS, og de har fokus på en sikker og trygg arbeidsplass hvor alle trives.

Iver og ståpå-vilje

-Det er gledelig å se med hvilken iver lærlingene kaster seg ut i gravejobbene, sier byggeleder i Statens vegvesen, Bjørn Kåre Ifarnes. Han mener satsingen på lærlinger på et slikt veganlegg er en vinn-vinn situasjon både for byggherren og entreprenøren. Ifarnes berømmer lærlingene og entreprenøren for ståpåviljen og engasjementet de legger for dagen i et ganske røft klima på denne viktige høyfjellsovergangen mellom Østlandet og Vestlandet.

 

Aktuelt for fylke(r): Viken