Artikkelen er over ett år gammel, og innholdet kan være utdatert.

I fjor lanserte Statens vegvesen Førstegangstjenesten, i juni i år kom Andregangstjenesten. Dette er digitale løsninger som utløses ved bestått oppkjøring.

I fjor lanserte Statens vegvesen «Førstegangstjenesten», i juni i år ble «Andregangstjenesten» lansert. Dette er digitale løsninger som utløses når førerkortsensor trykker bestått på nettbrettet etter godkjent oppkjøring, da sendes det automatisk en sms til den ferske innehaveren av førerkort med gratulasjon og en lenke til selvbetjent bestilling og betaling av førerkort. Den ferske førkortinnehaveren kan nå bestille og betale førerkortet via mobilen uten å måtte stå i kø ved skranken på trafikkstasjonen. Navnet  «Førstegangstjenesten» forteller om en tjeneste som kun gjaldt det første førerkortet. Nå kan du bestille og betale for alle framtidige førerkort på mobilen din.

– Nyvinningen «Andregangstjenesten» er utvidet til å gjelde alle nåværende og framtidige oppkjøringer i floraen av førerkortklasser. Hvis man for eksempel har klasse B fra før og ønsker seg førerett på tilhenger kjører man opp til klasse BE. Etter bestått prøve kan man da bestille nytt førerkort med påføring av den nyervervede føreretten og betale via mobilen, sier seniorrådgiver Bujar Llukaj i Statens vegvesen.

Utvidelse fra mopedførerkort til klasse A1 (lett motorsykkel)

Sunik Norvals etter bestått oppkjøring i førerkortklasse A1 - bilde
Sunik Norvals hadde mopedførerkort fra før og jubler her over å ha klart lappen på lett motorsykkel, førerkortklasse A1. Etter bestått oppkjøring fikk han gratulasjoner fra Statens vegvesen på sms, vedlagt var en lenke til bestilling av nytt førerkort og tilgang til å betale via mobiltelefonen. Billigere er det også – sammenlignet med å gå inn på trafikkstasjonen og bestille der, i tillegg slipper man å stå i kø. Alle som har nyere bilde enn fra 1.1.2012 i vegvesenets fotobase kan bestille nytt førerkort med sine nyervervede førerkortklasser på nett. Foto: Bjørn Lillevolden, Statens vegvesen

For noen dager siden møtte vi 17 åringen Sunik Norvals på Risløkka trafikkstasjon i Oslo.

Sunik kjørte denne morgenen opp til førerkort klasse A1 (lett motorsykkel) og fikk bestått. Fra tidligere hadde han mopedlappen. Når sensor Trond Birger Støback trykte bestått på nettbrettet kom det umiddelbart en gratulasjonsmelding til Suniks mobiltelefon med lenke til selvbestilling av førerkort og betaling for tjenesten. En glad og fersk innehaver av klasse A1-førerkortet gjennomførte bestilling og betaling på mobilen, og synes dette var både kjapt og enkelt.

– Hva kan du kjøre med førerkort klasse A1?

– Du må være minst 16 år for å ta førerkort for klasse A1. Med førerkort for klasse A1 kan du blant annet kjøre lett motorsykkel med eller uten sidevogn. Motorsykkelen kan ha et slagvolum på maks 125 cm3 og en effekt på maks 11 kW. Du kan kjøre motorsykkel med tre hjul hvis den har en effekt på maks 15 kW og moped med to, tre eller fire hjul, forteller førerkortsensor Trond Birger Støback.

Førerkortsensor Trond Birger Støback - bilde
Førerkortsensor Trond Birger Støback smiler fornøyd etter Suniks oppkjøring på lett motorsykkel. Foto: Bjørn Lillevolden, Statens vegvesen

Færre i kø ved skranken

Førstekonsulent Stein Solstad i Brukertjenester bekrefter at pågangen for bestilling av førerkort og betaling i skranken har gått betydelig ned på Risløkka trafikkstasjon etter lansering av førstegangstjenesten og ytterligere ned etter utvidelsen av denne tjenesten.

– 7 av 10 kunder benytter allerede den digitale løsningen for bestilling av sitt neste førerkort, «Førstegangstjenesten» som ble lansert i fjor har nå et gjennomsnitt brukerantall på 85 prosent, forteller Bujar Llukaj.

Stein Solstad fra Brukertjenester på Risløkka trafikkstasjon og Bujar Llukaj fra Fagseksjon Førerkort i Trafikantavdelingen i Statens vegvesen - bilde
Fra venstre Stein Solstad, Brukertjenester på Risløkka trafikkstasjon og Bujar Llukaj fra Fagseksjon Førerkort i Trafikantavdelingen i Statens vegvesen. Foto: Bjørn Lillevolden, Statens vegvesen