Det er et pågående svindelforsøk på SMS der avsender utgir seg for å være Vegvesenet. Den aktuelle SMS-en opplyser om at du har en utestående faktura.

Statens vegvesen blir i økende grad brukt som avsender av SMS-er og e-poster i svindelforsøk.

Phishing via SMS, såkalt SMiShing, blir stadig mer vanlig. Slike svindelmeldinger inneholder ofte en lenke til en nettside hvor svindlerne prøver å hente privat informasjon, slik som passord, kortinformasjon og personopplysninger.

Dersom du mottar en SMS slik som bildet under er SMS-en falsk. (Skjermdump av SMS-melding)

– Dersom du mottar en SMS slik som på bildet er SMS-en falsk. Dette er et svindelforsøk og du må ikke åpne linken, sier Ole Grundetjern, leder for digital sikkerhet i Statens vegvesen.

Dette kan du gjøre

Dessverre er det lite Statens vegvesen kan gjøre for å unngå at kriminelle utgir seg for å være oss. SMS-er fra Statens vegvesen vedrørende ditt kjøretøy vil aldri inneholde en link. SMS-er fra oss som inneholder link vil alltid føre til våre nettsider og aldri peke til eksterne aktører som eksempelet over.

Et generelt tips er å se nøye på SMS-er og mailer før du klikker på en lenke. Svindlere blir stadig proffere, men som regel har vi aldri en link i SMS fra oss, og om oppfordringen til å gjøre en handling kommer uten sammenheng er det stor grunn til å tro at den er falsk.

Søk hjelp

Om man likevel har vært uheldig å åpne linken bør eier av telefonen ta kontakt med politiet og banken umiddelbart for å varsle om hendelsen og be om hjelp mot ID-tyveri.

For å øke sikkerheten bør du endre passord på alle tjenester og nettsider du har besøkt med mobilen.