20 russebiler møtte på Kristiansand trafikkstasjon onsdag. Tre biler fikk oblaten som gir dem en enklere kontroll langs veien.

Det var mye bra teknisk på kjøretøyene, men også en del å sette fingeren på.

Russebuss
Russebussen Tappen møtte til gratis russebilkontroll på Kristiansand trafikkstasjon onsdag. Foto: Simen Narjord/Statens vegvesen

- En vanlig og potensiell farlig feil vi oppdager, er knyttet til de store stereoanleggene russen har i bilene sine. Dette er tungt utstyr, som i en del tilfeller ikke er festet godt nok. For å drive stereoanleggene har de montert ekstra batterier og ledningsnett i bilene, sier kontorsjef Jostein Senumstad.  

Batterier og ledningsnett må være skikkelig montert og sikret. Batteriet på bildet er IKKE et eksempel til etterfølgelse. Foto: Simen Narjord/Statens vegvesen

De siste årene har det brent opp en russebil hvert år i Kristiansand-området. Det skyldes ikke at russen leker med fyrstikker, men at det er et hjemmelaget eller gammelt elektrisk anlegg i kombinasjon med drivstoff og olje. Da skal det bare en liten gnist til før katastrofen kan være et faktum.

Mye er lett å fikse

- Den gode nyheten er at disse forholdene ofte er ganske lette å rette opp i. De må montere utstyret skikkelig, og sørge for at det er sikringer der det skal være sikringer på det elektriske anlegget. Russebiler med noen år på nakken bør ofte fornye ledningsnettet til stereoanleggene. Da er mye gjort, sier Jostein Senumstad.

Jostein Senumstad
Kontorsjef Jostein Senumstad serverte pølser til sultne russ som møtte opp til russebilkontroll. Foto: Simen Narjord/Statens vegvesen

Totalt 20 kjøretøy var innom denne onsdagskvelden, og tre av disse fikk oblat til å sette i vinduet. De resterende russebilene og den ene bussen som møtte opp, fikk anmerkninger som må rettes opp før de kan få oblaten.

- Russebiler med fersk oblat i ruta viser kontrollører langs vei at bilen nylig har vært inne til teknisk kontroll. Da kan kontrollen ute langs veien gjennomføres raskt og greit, mens de som ikke har vært inne hos oss vil få en grundigere kontroll, sier Senumstad.

Han varsler at russen med stor sannsynlighet vil bli stoppet langs veien den neste måneden.

 

Et godt koordinert russearbeid

Russefeiringen har fått stor oppmerksomhet, både i media og fra politisk hold de siste årene. Et viktig bidrag fra Statens vegvesen er å delta på arrangement på videregående skoler, ofte sammen med Politiet og Trygg Trafikk, der vi informerer om hvordan russen kan få en trygg russetid i trafikken. Et annet viktig bidrag er å tilby gratis russebilkontroller i forkant av feiringen.

Statens vegvesen tilbyr russebilkontroller over hele landet. 

Russesidene på vegvesen.no er gjennomarbeidet og gir russen mye nyttig informasjon om hvordan russebilene skal være.