Artikkelen er fra 2017, og innholdet kan være utdatert.

Arbeidet med ny E6 på strekningen Åkvik-Mjåvatn, nord for Mosjøen har startet.

Hittil har entreprenør Skanska jobbet med skoghogst og fjerning av vegetasjon, men i uke 19 starter sprengningsarbeidet i linja til nye E6. De første salvene vil gå ved Aspneset, lengst sør i parsellen, og ved Sandvik lenger nord.

- Det kommer til å bli mye aktivitet her fremover, med graving, boring og sprenging. Skanska jobber mandag til lørdag fra syv om morgenen til halv åtte om kvelden, forteller prosjektleder Steinar Livik i Statens vegvesen.

Alle sprengninger blir varslet med sirene: en serie korte støt i forkant av detonasjon, og ett langt støt etter at salven har gått.

Tidvis stengt veg

På strekningen Åkvik-Mjåvatn skal nye E6 langt på vei gå parallelt med dagens europaveg. Det betyr at vegen må holdes stengt for trafikk når det pågår sprengningsarbeid, i inntil 20 minutter av gangen.

- Vi oppfordrer trafikantene til å sjekke trafikkmeldingene på 175.no før de legger ut på vegen. Alle stenginger blir meldt til Vegtrafikksentralen i forkant, slik at det er mulig å planlegge rundt dem, sier Livik.

Ferdig i 2021

Skanska har etablert sin hovedbase ved Sandvik folkehøgskole. I tillegg skal de etablere en anleggsrigg ved flystripa i Svenningdal for arbeidet som skal gjøres sør for Tosenkrysset - der fv. 76 kobles til E6.

- Der blir det oppstart senere denne måneden. Aktiviteten vil øke i omfang utover våren og sommeren, og etter ferien er det full produksjon, sier Livik.

E6 Helgeland sør er ett av tre delprosjekter i pakken E6 Helgeland. Det består av i alt syv parseller mellom grensa til Nord-Trøndelag i sør og Korgfjellet i nord.

- Den høyeste aktiviteten forventer vi til neste år og i 2019. I likhet med i søsterprosjektet E6 Helgeland nord kommer parsellene i sør til å bli åpnet fortløpende. Hele prosjektet skal være ferdig sommeren 2021, sier Livik.

I uke 19 starter sprengningsarbeidet på parsellen Åkvik-Mjåvatn, nærmere bestemt ved Aspneset lengst sør i parsellen. Foto: Kent Gøran Johansen, Statens vegvesen
Bildet er tatt ved Aspneset, som ligger på parsell 5, Åkvik-Mjåvatn. Parsellen er én av i alt syv i prosjektet E6 Helgeland sør. Her starter Skanska nå med sprengningsarbeid.

Skanska har startet arbeidet på parsellen Åkvik-Mjåvatn. Det er en av syv parseller i prosjektet E6 Helgeland sør. Foto: Statens vegvesen
Aktuelt for fylke(r): Nordland