Skiltet må bestå av minst to og maks syv tegn, inkludert mellomrom. Du er ansvarlig for at bilskiltet du ønsker å bruke på bilen ikke er støtende, til ulempe for noen eller krenker varemerkerettigheter. Er du i tvil om det er et beskyttet varemerke eller firmanavn kan du sjekke det hos Patentstyret.

Du kan kun søke om personlig bilskilt til person, vare-, lastebil og buss. For å søke må du: 

  • være over 18 år
  • være eier av bilen
  • ikke ha en medeier på bilen

Du kan søke om personlig bilskilt til kjøretøy du selv eier, eller på vegne av bedriften du representerer. Du kan derfor ikke søke om personlig bilskilt til et kjøretøy du leaser. Husk at du ikke kan bruke det personlige bilskiltet til bedriften på ditt private kjøretøy, eller omvendt. Skiltene på bilen må være av standard størrelse (52 x 11 cm) både foran og bak.

Dersom du ønsker et personlig bilskilt på et veterankjøretøy må du ta kontakt med Statens vegvesen for å registrere skiltstørrelse på kjøretøyet. Husk at det må være plass til skilt i standard størrelse (52 x 11 cm) både foran og bak. 

Søk om personlig bilskilt

Start med å sjekke om bilskiltet du ønsker er ledig. Når du har funnet et ledig personlig bilskilt kan du søke om å få rettigheten til det. Det koster 9 000 kroner og du får rettigheten til bilskiltet i ti år.

Så snart søknaden er behandlet vil du få beskjed i din digitale postkasse om den er innvilget eller avslått. Du må regne med inntil 3 måneder behandlingstid. 

Du kan bare søke om personlig bilskilt via Din side. Søknader sendt per e-post eller i posten blir ikke behandlet. 

Betal og bestill 

Blir søknaden innvilget har du 30 dager på å betale 9 000 kroner for å få rettigheten til bilskiltet. Du kan betale med Visakort, Mastercard eller BankAxess. Når du har betalt for det personlige bilskiltet kan du ikke endre tegnkombinasjon, eller få refundert det innbetalte beløpet. Betaler du ikke innen fristen vil tegnkombinasjonen bli frigitt, og andre kan søke om bilskiltet.

Når du har betalt, kan du bestille skiltene på Din side

Hent bilskiltene på en trafikkstasjon

Du vil få beskjed av oss via telefon eller e-post når du kan hente bilskiltene. Det tar inntil 14 dager å produsere bilskiltet.

Når du møter på trafikkstasjonen må du vise gyldig legitimasjon og dokumentasjon på at du har bombrikkeavtale for bilen. Sammen med skiltene får du utdelt et bevis som viser at du har lov til å bruke skiltene. Beviset skal alltid medbringes under kjøring.

Hvordan bruker du personlig bilskilt?

Før du kan bruke det personlige bilskiltet, må du knytte det til kjøretøyet ditt på Din side. Du kan også gjøre det ved å møte opp på en trafikkstasjon.

Du beholder de ordinære bilskiltene selv om du får personlig bilskilt. Personlig- og ordinært bilskilt kan ikke brukes samtidig. Skal du kjøre i andre land enn Norge, Sverige og Danmark anbefaler vi deg å skifte til ordinære bilskilt.

Ønsker du å flytte ditt personlige bilskilt til et annet kjøretøy, kan du gjøre det på Din side. Du må fjerne knytningen til kjøretøyet før du kan knytte det personlige bilskiltet til det nye kjøretøyet. Husk at det nye kjøretøyet må ha bombrikke.

Det er ikke tillatt å selge bilskiltet videre til noen andre. Skal du selge bilen din, må du huske å fjerne knytningen til det personlige bilskiltet. Du beholder rettigheten til det personlige bilskiltet og kan bruke det på en annen bil.

Du har rettigheten i ti år

Det betyr at ingen andre kan søke om dette bilskiltet i den perioden. Ønsker du å beholde rettigheten etter ti år kan du tidligst søke om å fornye tre måneder før, og senest en måned før retten til bilskiltet ditt går ut.