Av- og påregistrering
Du kan selv avregistrere og registrere kjøretøyet ditt på Din side når du ønsker det.
Du kan også avregistrere og registrere kjøretøy på en trafikkstasjon.
Fra 12. september 2022 er det ikke lenger et krav at skiltene på avregistrerte kjøretøy skal leveres inn til en trafikkstasjon. Du kan midlertidig avregistrere kjøretøyet ditt selv på Din side hvis du ikke skal bruke det i en periode.
Har du et sesongkjøretøy eller et annet kjøretøy du ikke skal bruke i en periode, kan du spare forsikringsutgifter og trafikkforsikringsavgift ved å midlertidig avregistrere det. Kjøretøyet kan være avregistrert så lenge du ønsker det, og avregistrerte kjøretøy trenger ikke å gjennomgå EU-kontroller.
Når du avregistrerer kjøretøyet ditt, blir både ansvarsforsikring og trafikkforsikringsavgiften automatisk sagt opp. Har du andre forsikringer, som brann- eller tyveriforsikring, anbefaler vi at du kontakter forsikringsselskapet ditt for å avklare hvilke forsikringer som fortsatt skal være aktive.
Har du nylig registrert kjøretøyet, kan du ikke avregistrere det igjen før det har gått mer enn 14 dager. Det må altså ha vært registrert i minst 15 dager før du kan avregistrere det igjen. Det er unntak hvis kjøretøyet ble registrert i forbindelse med eierskifte.
Gratis tjeneste
Det er gratis å avregistrere kjøretøyet ditt – og å registrere det igjen - uansett hvor lenge det har vært avregistrert. Unntaket er hvis du ikke har betalt omregistreringsavgift ved eierskifte. Da må du betale omregistreringsavgiften når du registrerer kjøretøyet.
Du kan ikke bruke kjøretøyet ditt når det er avregistrert
Når kjøretøyet er avregistrert, skal du ikke bruke det. Kjøretøyet blir uforsikret, og derfor kan du bli holdt økonomisk ansvarlig hvis kjøretøyet er i en ulykke. Siden kjøretøyet er uforsikret er det også viktig at du ikke parkerer det på offentlige plasser eller på andre steder der det kan forårsake skade.
Selv om det ikke lenger er noe krav om at skiltene skal tas av når kjøretøyet er avregistrert, anbefaler vi fortsatt at du tar dem av eller markerer på en annen måte at kjøretøyet ikke skal brukes. Du må også informere alle som kan bruke kjøretøyet, om at det er avregistrert.
Du kan registrere det igjen på Din side
Når du har avregistrert et kjøretøy selv, kan du eller en annen eier registrere det igjen. Dere kan registrere kjøretøyet selv på Din side når det har gyldig forsikring og alle andre vilkår for registrering er ok.
Så lenge kjøretøyet er avregistrert, får du ikke varsler om EU-kontroll. Hvis fristen for godkjent EU-kontroll utløper i perioden kjøretøyet er avregistrert, må det ha godkjent EU-kontroll før du kan registrere det.
Hvis fristen for EU-kontroll går ut, må du kjøpe prøveskilt for å kjøre til et godkjent verksted og gjennomføre kontrollen.
Avregistrering når dere er to eiere
Hvis kjøretøyet har to eiere og skal avregistreres må begge eiere godkjenne avregistreringen innen 10 dager, enten på Din side eller på en trafikkstasjon. Husk at du må bestille time før du møter opp på trafikkstasjon og ha med gyldig legimitasjon.
Samme regel gjelder når kjøretøyet skal påregistreres.
Har kjøretøyet ditt blitt avregistrert av andre?
Tolletaten, Politiet og Statens vegvesen har myndighet til å avregistrere kjøretøy. I slike tilfeller blir kjøretøyet også avskiltet. Kjøretøy kan for eksempel bli avregistrert hvis mangler fra utekontroll ikke er godkjent eller at «gamle» skyldige avgifter ikke er betalt. Kjøretøyet kan også ha blitt avskiltet på grunn av manglende omregistrering.
Om det var på grunn av ilagt bruksforbud at kjøretøyet ble avskiltet, må du betale et gebyr før du kan hente ut skiltene.
Har kjøretøyet blitt avskiltet og du ønsker å få tilbake skiltene og registrere det igjen, må du sørge for at
- forsikringen er i orden
- EU-kontrollen er godkjent
- eventuelle andre forhold hvor det er ilagt bruksforbud, er ordnet opp i.
Har kjøretøyet ditt blitt avskiltet, oppbevares skiltene på en trafikkstasjon i tre måneder etter kjøretøyet ble avskiltet. Lurer du på hvilken trafikkstasjon som oppbevarer skiltene dine, ta kontakt med oss.
Endelig avregistrering – vraking
Når kjøretøyet vrakes, blir det endelig avregistrert. Du kan få utbetalt vrakpant fra Skatteetaten dersom vilkårene for dette er til stede.
Vraker du et kjøretøy, anbefaler vi at du lar skiltene følge med kjøretøyet til vraking, leverer dem inn på en trafikkstasjon for makulering eller på en annen måte sørger for at skiltene ikke blir misbrukt.