Importerer du eller bygger om en bil, må den til kontroll. Bilen må også til kontroll hvis du har fått pålegg om det i en EU-kontroll.

Bestill kjøretøykontroll Logg inn

 Når du logger inn, får du en oversikt over de ulike kontrollene du kan bestille, hvilke trafikkstasjoner som tilbyr kontrollene, og om de har ledig time.

Hva er kjøretøykontroll?

Et kjøretøy kan få mangler i en EU-kontroll, som gjør at det må bli kontrollert hos Statens vegvesen. Det kan for eksempel være at bilen din ikke er bygd om etter riktige standarder, eller at du har montert utstyr på bilen som ikke er godkjent.
Hovedregelen er at bilen da må fremvises på en trafikkstasjon.

Statens vegvesen utfører ikke  reparasjoner, men sjekker og godkjenner/endrer informasjon innen disse kategoriene:

  • Førstegangsgodkjenning — kjøretøyet er ikke registrert i Norge
  • Ombygging — godkjenning av endringer på kjøretøyet
  • Tilleggsgodkjenning
  • Korreksjon — endring i teknisk informasjon eller status
  • Forvaltningskontroll — kontroll av teknisk tilstand
  • Omfattende ombygginger

Pris og betaling

Prisen for en kontrolltime varierer avhengig av kontrolltype. Du får vite hva  kontrolltimen koster når du bestiller time. 

Du kan betale for kjøretøykontrollen samtidig som du bestiller eller innen tre virkedager for å beholde timen. Logg inn på Din side, gå til «Bestill kjøretøykontroll», og velg «Dine kontrolltimer». Du kan betale med Visa debetkort, Mastercard debetkort, kredittkort, BankAxess eller Vipps. 

Du kan også betale for kjøretøykontrollen på en trafikkstasjon. Bestill time hvis du vil betale på en trafikkstasjon, så slipper du å vente.

På trafikkstasjonen kan du betale med norsk bankkort eller Mastercard (kontaktløst eller med en PIN-kode), kontaktløst med mobiltelefon eller smartklokke og med kontanter. Du kan ikke betale med Vipps.

Husk riktig dokumentasjon

Du må huske å ta med nødvendig dokumentasjon til kjøretøykontrollen. Kravet til dokumentasjon varierer for de ulike kjøretøykontrollene. Du får beskjed om hva slags dokumentasjon du må ta med til kjøretøykontrollen, når du bestiller kontrolltime.

Strengere krav til kjøretøy før bestilling

Fra mandag 24. april 2023 ble det påkrevd at importerte kjøretøy må være fortollet før de kan godkjennes. Dette innebærer at alle bestillinger for et importert kjøretøy skal ha en fortolling.

Dette kravet blir nå håndhevet ved bestilling, fordi bestillingen er en søknad om godkjenning. Dette gjøres som en del av en kontinuerlig innsats for å gjøre saksbehandlingsprosessen mer effektiv. En annen fordel med dette kravet er at det gir alle kunder like muligheter til å få en time for teknisk godkjenning av sitt importerte kjøretøy.

Fra tidligere er det krav om at kjøretøyet på bestillingen skal være det samme som det som skal godkjennes. Noen kunder har imidlertid lagt inn bestillinger for fiktive kjøretøy for å sikre seg en ledig time for et mulig fremtidig behov. Dette har ført til at noen har hatt en urettferdig fordel i køen for godkjenning.

Derfor vil alle bestillinger uten fortolling for importerte kjøretøy bli kansellert etter 31. mai 2023. Hvis du har en slik bestilling, vil du motta en SMS-varsling, og du kan bytte bestillinger mellom kjøretøy eller avbestille timen din. Hvis du avbestiller innen fristen (nest siste virkedag før dagen for kontroll), kan du få refundert betalt kontrollgebyr.

Flere kontroller ved samme besøk

Du kan bestille flere typer kontroller i samme besøk, men vær oppmerksom på at ulike kontrolltyper krever ulik kompetanse fra Statens vegvesen. Derfor kan det være vanskelig å finne en ledig time hvis timen inneholder mange ulike kontrolltyper.

Du kan utføre kjøretøykontroll samtidig for noen kombinasjoner av trekkbil og henger. Det krever at begge kjøretøyene skal ha samme kontroll, for eksempel førstegangsgodkjenning eller årlig kontroll av tilleggsgodkjenning for ADR.

Endre eller avbestille time

Du kan endre kontrolltimen til en annen dag eller annet sted, innen 18 timer før du har time. Har du bestilt flere like kontrolltimer med forskjellige kjøretøy av samme type, kan du også bytte kjøretøy mellom timene.

Du kan avbestille timen på nett. Har du allerede betalt for kjøretøykontrollen du ønsker å avbestille, kan du få beløpet tilbakebetalt. For å få tilbakebetalt kontrolltimen må du avbestille senest én virkedag før datoen for kontrolltimen, og du må sende oss en skriftlig henvendelse gjennom vårt kontaktskjema. I beskrivelsesfeltet skriver du at du ønsker kontrollgebyret tilbakebetalt, fødselsdato eller organisasjonsnummer (avhengig av om du betalte privat eller som bedrift), og bankkontonummer.

Har du betalt på nett, må du legge ved en kopi av kvitteringen du fikk under «Dine meldinger» og oppgi referansenummeret. Har du betalt på en trafikkstasjon, må du legge ved en kopi av kvitteringen du fikk da du betalte.

Enkelte ganger blir kontrolltimene avlyst av oss på grunn av uforutsette hendelser ved trafikkstasjonen. Om dette skjer, får du en SMS som forklarer dette og sender deg videre til bestilling av ny time på nett. Har du allerede betalt for timen, trenger du ikke foreta deg noe. Betalingen gjelder også for den nye bestillingen.

Mangler ved EU-kontroll eller teknisk kontroll

Statens vegvesen utfører ikke EU-kontroller. Du kan imidlertid få påvist mangler i en EU-kontroll (eller i en trafikkkontroll av Statens vegvesen, politiet eller toll) som krever at du må få bilen kontrollert hos Statens vegvesen. Det kan for eksempel være at bilen din ikke er bygd om etter riktige standarder, eller at du har montert utstyr på bilen som ikke er godkjent. Er du på jakt etter et sted å utføre EU-kontrollen, kan du finne et godkjent verksted (kontrollorgan) her.