Importerer du eller bygger om en bil, må den til kontroll. Bilen må også til kontroll hvis du har fått pålegg om det i en EU-kontroll.

Bestill kjøretøykontroll Logg inn

Når du logger inn, får du en oversikt over de ulike kontrollene du kan bestille og hvilke trafikkstasjoner som har ledig time. 

Pris og betaling

Prisen for en kontrolltime varierer avhengig av kontrolltype. Du får vite hva  kontrolltimen koster når du bestiller time. 

Du må betale for kjøretøykontrollen innen tre virkedager, for å beholde kontrolltimen.

Du kan betale kjøretøykontrollen samtidig som du bestiller time på nett. Logg inn på Din side, gå til «Bestill kjøretøykontroll» og deretter valget «Dine kontrolltimer». Du kan betale med Visa debetkort, Mastercard debetkort, kredittkort, BankAxess eller Vipps. 

Du kan også betale for kjøretøykontrollen ved oppmøte på en trafikkstasjon, men da må du bestille time først. Vi aksepterer ikke kredittkort som betaling på trafikkstasjonene våre. 

Ta med dokumentasjon

Du må huske å ta med nødvendig dokumentasjon til kjøretøykontrollen. Kravet til dokumentasjon varierer for de ulike kjøretøykontrollene. Du får beskjed om hva slags dokumentasjon du må ta med til kjøretøykontrollen når du bestiller kontrolltime.

Flere kontroller ved samme besøk

Du kan bestille flere typer kontroller i samme besøk, men vær oppmerksom på at ulike kontrolltyper krever ulik kompetanse fra Statens vegvesen. Derfor kan det være vanskelig å finne en ledig time hvis timen inneholder mange ulike kontrolltyper.

Som hovedregel kan du bare bestille kjøretøykontroll for ett kjøretøy om gangen. Unntaket er om du skal kontrollere et vogntog med kjøretøy i klasse N3 og O4. Da kan vi kontrollere trekkbil og tilhenger samtidig.

Endre eller avbestille time

Du kan endre kontrolltimen til en annen dag eller annet sted, innen 18 timer før du har time. Har du bestilt flere like kontrolltimer med forskjellige kjøretøy av samme type, kan du også bytte kjøretøy mellom timene.

Ønsker du å avbestille timen, kan du gjøre det på nett. Har du allerede betalt for kjøretøykontrollen du ønsker å avbestille, kan du få beløpet tilbakebetalt. For å få tilbakebetalt kontrolltimen må avbestillingen skje senest én virkedag før datoen for kontrolltimen og du må sende oss en skriftlig henvendelse gjennom vårt kontaktskjema. I beskrivelsesfeltet skriver du at du ønsker kontrollgebyret tilbakebetalt, fødselsdato eller organisasjonsnummer (avhengig av om du betalte privat eller som bedrift) og bankkontonummer.

Har du betalt på nett, må du legge ved en kopi av kvitteringen du fikk under «Dine meldinger» og oppgi referansenummeret. Har du betalt på en trafikkstasjon, må du legge ved en kopi av kvittering du fikk når du betalte på trafikkstasjonen.

Mangler ved en EU-kontroll

Statens vegvesen utfører ikke EU-kontroller. Du kan imidlertid få pålegg om enkelte mangler i en EU-kontroll som gjør at du må få bilen kontrollert hos Statens vegvesen. Det kan for eksempel være at bilen din ikke er bygd om etter riktige standarder, eller at du har montert utstyr på bilen som ikke er godkjent. Ta kontakt med Statens vegvesen dersom du er usikker på hva du må ha gjort eller hvilken dokumentasjon du behøver før slik kontroll. Er du på jakt etter et sted å utføre EU-kontrollen, kan du finne et godkjent verksted (kontrollorgan) her.

Sist oppdatert: