Skal du selge, kjøpe eller overføre eierskap av et kjøretøy må du først sende inn en salgsmelding.

Send inn salgsmelding Logg inn

Du kan raskt og enkelt levere salgsmelding på nett. Både kjøper og selger kan sende inn salgsmelding, og vi anbefaler dere å gjøre det sammen.  

Før du sender inn

Før du logger inn trenger du kjøper og eventuelle medeiers

  • navn
  • fødselsnummer/D-nummer 
  • mobilnummer

Skal du selge til bedrift, trenger du organisasjonsnummer til bedriften.

Vi anbefaler at dere skriver en kjøpskontrakt (Forbrukerrådet). Har du personlig skilt, må du huske å fjerne knytningen til det personlige bilskiltet før du selger kjøretøyet ditt. Før dere går i gang med salgsmeldingen, sjekk flere av våre tips ved kjøp og salg av bil.

Slik gjør du det 

  1. Start med å sjekke hverandres legitimasjon.
  2. Logg inn på Din side og send salgsmelding til kjøper.
  3. Kjøper mottar en SMS, og godkjenner salgsmeldingen på nett.
  4. Når kjøper har godkjent mottar du en SMS om at eierskiftet er fullført og at salgsmeldingen er registrert i våre systemer.

Eier du bilen sammen med noen, må medeier også godkjenne salgsmeldingen. Hvis kjøper og eventuell medeier ikke godkjenner salgsmeldingen, vil du fortsatt stå ansvarlig for kjøretøyet. 

Før du gir fra deg kjøretøyet må du huske å fjerne AutoPass-brikken fra bilen, og bilen fra AutoPass-avtalen. Forsikringen din vil opphøre automatisk dagen før vedtaksdato. Vedtaksdato er dagen salgsmeldingen blir godkjent av alle parter (kjøper og eventuelle medeiere). Du er ansvarlig for at kjøretøyet er forsikret til og med dagen før vedtaksdato.

Vognkort 

Du trenger ikke sende inn vognkort del 2 når du leverer salgsmelding på nett. Del 1 følger kjøretøyet, mens del 2 beholder du og makulerer når eierskiftet er fullført. Har du mistet vognkortet trenger du ikke melde det tapt når du leverer salgsmelding på nett.

Ny eier vil få nytt vognkort i posten.

Omregistreringsavgift

Det er kjøper som er ansvarlig for at omregistreringsavgiften blir betalt.

Kjøp av avregistrert kjøretøy

Det kan være lurt å sjekke registreringsstatus på kjøretøyet før du tar det i bruk. Kjøretøyet kan være avregistrert selv om skiltene er på. Får du opp at kjøretøyet er avregistrert må du huske å registrere kjøretøyet før du tar det i bruk. Dette kan du gjøre selv på Din side når kjøretøyet har gyldig forsikring og alle andre vilkår for registrering er ok.

Hvis skiltene på kjøretøyet har blitt inndratt av Politi, Toll eller Statens vegvesen, kan det hende du må betale et gebyr for å få tilbake skiltene (påskiltingsgebyr). Inndratte skilt lagres i 3 måneder på en trafikkstasjon før de makuleres. Gebyret betales når kjøretøyet registreres, enten på Din side eller på en trafikkstasjon.

Kjøp og salg når du er under 18 år

Er du under 18 år og skal kjøpe et kjøretøy

  1. foresatte eller verge logge seg inn på Din side og sende salgsmelding til selgeren på din vegne.
  2. foresatte eller verge laste opp dokumentasjon (PDF) som viser at du har tillatelse til å kjøpe kjøretøyet.

Er du under 18 år og skal selge et kjøretøy kan du selv selge det på Din side.

Du kan også kjøpe eller selge et kjøretøy ved å sende en salgsmelding på papir. Hvis du skal kjøpe et kjøretøy, må du også sende inn samtykke fra foresatte. 

Salgsmelding på papir

Hvis dere ikke kan eller ikke ønsker å sende digital salgsmelding, kan dere sende inn salgsmelding på papir.

Hvem kan bruke tjenesten?

For å logge inn må du ha norsk fødselsnummer eller D-nummer. Tjenesten kan brukes av både privatpersoner og bedrifter. For å kunne bruke tjenesten på vegne av bedrift må du ha rettigheter i Altinn