Sjekk gjerne våre tips ved kjøp og salg av bil, før dere går i gang med salgsmeldingen.

Tips til selger

Vi anbefaler at dere skriver en kjøpskontrakt (Forbrukerrådet) før dere begynner på salgsmeldingen. Har du personlig skilt, må du huske å fjerne knytningen til det personlige bilskiltet før du selger kjøretøyet ditt.

Du må alltid levere salgsmelding når du skal selge et kjøretøy. Dere kan enkelt levere salgsmeldingen digitalt, og vi anbefaler at du og kjøper gjør det sammen. 

Det er du som selger som fyller ut salgsmeldingen og sender den til kjøper. Husk å sjekke kjøpers legitimasjon før du sender salgsmeldingen. Kjøper logger seg så inn og godkjenner salgsmeldingen. Du vil få en SMS når salgsmeldingen er godkjent, og eierskiftet er fullført.

Husk å fjerne AutoPass-brikken fra bilen og bilen fra AutoPass-avtalen før du gir fra deg kjøretøyet. Forsikringen din vil opphøre automatisk dagen før vedtaksdato. Vedtaksdato er den dagen salgsmeldingen blir godkjent av alle parter (kjøper og eventuelle medeiere). Du er ansvarlig for at kjøretøyet er forsikret til og med dagen før vedtaksdato.

Tips til kjøper

Før du bestemmer deg for å kjøpe et kjøretøy, anbefaler vi at du blant annet sjekker:

Vi anbefaler at du og selger skriver en kjøpskontrakt (Forbrukerrådet). Sjekk selgers legitimasjon for å kontrollere at det er selger som står som registrert eier i vognkortet.

Selger er ansvarlig for å fylle ut og sende salgsmeldingen (melding om eierskifte). Du vil få en SMS når du skal logge inn på Din side og godkjenne salgsmeldingen. Når du har godkjent salgsmeldingen er eierskifte fullført, og du vil få en bekreftelse til din digitale postkasse.

Husk å forsikre kjøretøyet fra vedtaksdatoen. Vedtaksdatoen er den dagen salgsmeldingen blir godkjent av alle parter (kjøper og eventuelle medeiere). Har du ikke forsikring innen tre dager fra og med vedtaksdatoen, vil du få gebyr for hver dag kjøretøyet er uforsikret

Du må omregistrere kjøretøyet før du kan bruke det. Det er kjøper som er ansvarlig for å betale omregistreringsavgiften, og den kan du enkelt betale på Din side. Husk at trafikkforsikringsavgiften (årsavgiften) inkluderes i forsikringen.

Vegvesenets tips til et trygt og enkelt bilkjøp. Video: Statens vegvesen.
Sist oppdatert: