Sjekk gjerne våre tips ved kjøp og salg av bil, før dere går i gang med salgsmeldingen.

Tips til kjøper

Før du bestemmer deg for å kjøpe et kjøretøy, anbefaler vi at du blant annet sjekker:

Her kan du se hvilke trinn du må gjennom for kjøp av et kjøretøy.

Kjøpskontrakt

Vi anbefaler at du og selger skriver en kjøpskontrakt (Forbrukerrådet). Sjekk selgers legitimasjon for å kontrollere at det er selger som står som registrert eier i vognkortet.

Godkjenne salgsmelding

Selger er ansvarlig for å fylle ut og sende salgsmeldingen (melding om eierskifte). Du vil få en SMS når du skal logge inn på Din side og godkjenne salgsmeldingen. Når du har godkjent salgsmeldingen er eierskifte fullført, og du vil få en bekreftelse til din digitale postkasse.

Forsikring

Husk å forsikre kjøretøyet fra vedtaksdatoen. Vedtaksdatoen er den dagen salgsmeldingen blir godkjent av alle parter (kjøper og eventuelle medeiere). Har du ikke forsikring innen tre dager fra og med vedtaksdatoen, vil du få gebyr for hver dag kjøretøyet er uforsikret

Omregistreringsavgift

Du må omregistrere kjøretøyet før du kan bruke det. Det er kjøper som er ansvarlig for å betale omregistreringsavgiften, og den kan du enkelt betale på Din side. Husk at trafikkforsikringsavgiften (årsavgiften) inkluderes i forsikringen.

Sjekk registreringsstatus på kjøretøyet

Det kan være lurt å sjekke registreringsstatus på kjøretøyet før du tar det i bruk. Kjøretøyet kan være midlertidig avregistrert selv om skiltene er på. 

Har du kjøpt et avregistrert kjøretøy må du huske å registrere kjøretøyet før du tar det i bruk. Dette kan du gjøre selv på Din side når kjøretøyet har gyldig forsikring og alle andre vilkår for registrering er ok. 

Så lenge kjøretøyet er avregistrert, vil du ikke få varsler om EU-kontroll. Dersom fristen for godkjent EU-kontroll utløper i perioden kjøretøyet er avregistrert, må det ha godkjent EU-kontroll før du kan registrere det.

Tips til selger

Her kan du se hvilke trinn du må gjennom for salg av et kjøretøy.

Kjøpskontrakt

Vi anbefaler at dere skriver en kjøpskontrakt (Forbrukerrådet) før dere begynner på salgsmeldingen. 

Levere salgsmelding

Du må alltid levere salgsmelding når du skal selge et kjøretøy. Dere kan enkelt levere salgsmeldingen digitalt, og vi anbefaler at du og kjøper gjør det sammen. 

Det er du som selger som fyller ut salgsmeldingen og sender den til kjøper. Husk å sjekke kjøpers legitimasjon før du sender salgsmeldingen. Kjøper logger seg så inn og godkjenner salgsmeldingen. Du vil få en SMS når salgsmeldingen er godkjent, og eierskiftet er fullført.

Fjerning av personlig skilt

Har du personlig skilt, må du huske å fjerne knytningen til det personlige bilskiltet før du selger kjøretøyet ditt.

Fjerne Autopass-brikken

Husk å fjerne AutoPass-brikken fra bilen og bilen fra AutoPass-avtalen før du gir fra deg kjøretøyet. 

Forsikringen din vil opphøre automatisk dagen før vedtaksdato. Vedtaksdato er den dagen salgsmeldingen blir godkjent av alle parter (kjøper og eventuelle medeiere). Du er ansvarlig for at kjøretøyet er forsikret til og med dagen før vedtaksdato.

Vegvesenets tips til et trygt og enkelt bilkjøp. Video: Statens vegvesen.
Sist oppdatert: