Det har vært problemer med produksjon av fartsskriverkort, så leveransen er dessverre noe forsinket.

Rammer dette deg? Les hvordan du kan kjøre likevel: Produksjonen av fartsskriverkort er i gang igjen

Et sjåførkort brukes i en fartsskriver for å registrere om du skal kjøre, har annet arbeid, har pause eller hvile. Alle sjåfører må ha et eget kort.

Søk om sjåførkort Logg inn

Alle som utfører transport underlagt kjøre- og hviletidsreglene og som bruker et kjøretøy med digital fartsskriver, må ha sjåførkort. Dette gjelder også om du er vikar og kjører sporadisk.

For å få sjåførkort i Norge må du ha gyldig førerkort og bostedsadresse i Norge. Du må selv søke om sjåførkort på Din side.  

Søknaden blir behandlet i løpet av 48 timer, og du kan sjekke status på søknaden på Din side. Om søknaden blir godkjent blir kortet produsert og postlagt innen tre til fem dager. Det kan altså ta opptil to uker fra bestilling til du har mottatt sjåførkortet i posten. 

Nytt sjåførkort koster 360 kroner når du søker om det på Din side. 

Kortet er gyldig i fem år, personlig og kan ikke lånes bort.  

Slik bruker du sjåførkortet 

Sjåførkortet er et smartkort som brukes i fartsskriveren. Kjøring registreres automatisk når du kjører. Når du stanser, må du selv velge om du skal utføre annet arbeid, ha pause eller hvile. 

Det er også mulig å ta utskrift fra fartsskriveren som viser din kjøre- og hviletid. Det er arbeidsgiveren din som har ansvar for å laste ned data fra sjåførkortet. Det må gjøres minst en gang i måneden.  

Slik fornyer du sjåførkort

Et halvt år før utløpsdatoen kan du fornye sjåførkortet på Din side. Det nye sjåførkortet vil da være gyldig fra dagen det forrige utgår.  

Mistet eller skadet sjåførkortet  

Hovedregelen er at ingen kan føre kjøretøy med digital fartsskriver uten eget sjåførkort. Det er heller ikke nok at du har søkt om kort. 

Er kortet tapt, mistet, stjålet, skadet eller ikke virker må du fylle ut et tapsskjema og en søknad om nytt sjåførkort, og levere på en trafikkstasjon innen syv dager.

Inntil du mottar nytt sjåførkort, kan du kjøre på utskrift fra fartsskriveren. Du må da ta utskrift fra fartsskriveren ved dagens start og slutt, merke utskriften med navn og førerkort- eller sjåførkortnummer og undertegne.

Kan du dokumentere at det ikke er mulig å vise gyldig sjåførkort av ovennevnte årsaker, har du lov til å kjøre uten kort i inntil 15 kalenderdager for å få kjøretøyet tilbake til oppdragsgiver.

Søk om sjåførkort på papir

Om du ikke kan eller ønsker å søke om eller fornye sjåførkort på nett, kan du fylle ut søknadsskjema på papir, og levere det på en trafikkstasjon. Det koster 780 kroner å søke om sjårførkort på papir. Du må bestille time på en trafikkstasjon for å søke om sjåførkort.