For å få sjåførkort må du ha gyldig førerkort, norsk fødselsnummer og være registrert som bosatt i Norge.

Søk om sjåførkort Logg inn

Du kan selv søke om sjåførkort på Din side hvis du har norsk førerkort og norsk fødselsnummer. Har du utenlandsk førerkort må du søke på en trafikkstasjon. Har du D-nummer eller ikke er registrert som bosatt i Norge, kan du søke om midlertidig sjåførkort.

Søknaden blir behandlet i løpet av 72 timer, og du kan sjekke status på søknaden på Din side. Om søknaden blir godkjent blir kortet produsert og postlagt innen tre til fem dager. Det kan altså ta opptil to uker fra bestilling til du har mottatt sjåførkortet i posten. 

Nytt sjåførkort koster 270 kroner når du søker om det på Din side. Kortet er gyldig i fem år, personlig og kan ikke lånes bort.

Er kortet ditt tapt, stjålet eller defekt kan du lese mer her:  Tapt, stjålet eller defekt sjåførkort 

Midlertidig sjåførkort

I unntakstilfeller kan det utstedes midlertidig sjåførkort for inntil 6 måneder for personer som ikke oppfyller kravene for ordinært sjåførkort. Dette kortet kan ikke fornyes, erstattes eller utskiftes. Søknad om dette må leveres på en trafikkstasjon. Det kreves dokumentasjon på arbeidsforhold i form av en tidsbestemt arbeidskontrakt.

Hvis du trenger sjåførkort i mer enn 6 måneder, må du få deg norsk fødselsnummer og bli registrert som bosatt før du kan søke om ordinært sjåførkort.

Slik bruker du sjåførkortet 

Alle som utfører transport underlagt kjøre- og hviletidsreglene og som bruker et kjøretøy med digital fartsskriver, må ha sjåførkort. Det er heller ikke nok at du har søkt om kort. Dette gjelder også om du er vikar og kjører sporadisk.

Sjåførkortet er et smartkort som brukes i fartsskriveren. Kjøring registreres automatisk når du kjører. Når du stanser, må du selv velge om du skal utføre annet arbeid, ha pause eller hvile. 

Det er også mulig å ta utskrift fra fartsskriveren som viser din kjøre- og hviletid. Det er arbeidsgiveren din som har ansvar for å laste ned data fra sjåførkortet. Det må gjøres minst en gang i måneden.  

Slik fornyer du sjåførkort

Et halvt år før utløpsdatoen kan du fornye sjåførkortet på Din side. Det nye sjåførkortet vil da være gyldig fra dagen etter det forrige utgår. Nytt kort må ikke settes i fartsskriveren før startdato. Det gamle kortet skal benyttes helt til utløpsdato, selv om du allerede har fått det nye kortet.

Normalt sett kan det ta opptil to uker fra du har bestilt et nytt sjåførkort til du mottar det. Derfor bør du fornye sjåførkortet senest en måned før det utløper.

Søk om sjåførkort på en trafikkstasjon

Om du ikke kan eller ønsker å søke om sjåførkort på nett (kun førstegangsbestilling og fornyelse), kan du fylle ut søknadsskjema på papir og bestille time på en trafikkstasjon for å søke om sjåførkort. Det koster 300 kroner å søke om sjåførkort på en trafikkstasjon. Bestilling av time kan gjøres her: Timebestilling (trafikkstasjoner)