For å få sjåførkort i Norge må du ha gyldig førerkort og bostedsadresse i Norge. Du kan selv søke om sjåførkort på Din side.  

Søk om sjåførkort Logg inn

Et sjåførkort brukes i en fartsskriver for å registrere om du skal kjøre, har annet arbeid, har pause eller hvile. Alle sjåfører må ha et eget kort. Hovedregelen er at ingen kan føre kjøretøy med digital fartsskriver uten eget sjåførkort. Det er heller ikke nok at du har søkt om kort. 

Alle som utfører transport underlagt kjøre- og hviletidsreglene og som bruker et kjøretøy med digital fartsskriver, må ha sjåførkort. Dette gjelder også om du er vikar og kjører sporadisk.

Søknaden blir behandlet i løpet av 72 timer, og du kan sjekke status på søknaden på Din side. Om søknaden blir godkjent blir kortet produsert og postlagt innen tre til fem dager. Det kan altså ta opptil to uker fra bestilling til du har mottatt sjåførkortet i posten. 

Nytt sjåførkort koster 270 kroner når du søker om det på Din side. 

Kortet er gyldig i fem år, personlig og kan ikke lånes bort.

Slik bruker du sjåførkortet 

Sjåførkortet er et smartkort som brukes i fartsskriveren. Kjøring registreres automatisk når du kjører. Når du stanser, må du selv velge om du skal utføre annet arbeid, ha pause eller hvile. 

Det er også mulig å ta utskrift fra fartsskriveren som viser din kjøre- og hviletid. Det er arbeidsgiveren din som har ansvar for å laste ned data fra sjåførkortet. Det må gjøres minst en gang i måneden.  

Slik fornyer du sjåførkort

Et halvt år før utløpsdatoen kan du fornye sjåførkortet på Din side. Det nye sjåførkortet vil da være gyldig fra dagen etter det forrige utgår.  

Normalt sett kan det ta opptil to uker fra du har bestilt et nytt sjåførkort til du mottar det. Derfor bør du fornye sjåførkortet senest en måned før det utløper.

Søk om sjåførkort på en trafikkstasjon

Om du ikke kan eller ønsker å søke om sjåførkort på nett (kun førstegangsbestilling og fornyelse), kan du fylle ut søknadsskjema på papir og bestille time på en trafikkstasjon for å søke om sjåførkort. Det koster 300 kroner å søke om sjåførkort på en trafikkstasjon. Bestilling av time kan gjøres her: Timebestilling (trafikkstasjoner)